Servind

Na co si dát pozor při nákupu ojetého elektromobilu

Na co si dát pozor při nákupu ojetého elektromobilu

Pro mnoho řidičů je koupě ojetého elektromobilu skokem do neznáma. Kupující netuší, na co se při jeho výběru zaměřit. Proto odborníci z carVertical připravili tento návod.

Ve srovnání s vozidly se spalovacími motory jsou ojeté elektromobily často v lepším stavu, protože obsahují méně pohyblivých částí. Ojeté elektromobily mají ale jednu velkou nevýhodu v podobě nižší kapacity akumulátoru a tedy kratšího dojezdu. Díky technologickému pokroku nabízí každá další generace elektromobilů vyšší kapacitu, a tedy delší dojezd, než ta předchozí. Při nákupu ojetého elektromobilu musíte tedy počítat s tím, že budete trávit více času nabíjením.

Jaká je životnost akumulátoru elektromobilu?

Postupem času bude kapacita klesat a neexistuje nic, jak tomu zabránit. Na životnost akumulátoru mají vliv mimo jiné teplotní výkyvy, opakované nabíjení a narůstající počet najetých kilometrů. Většina automobilek garantuje 70 % kapacity akumulátoru na 8 let nebo 160 000 km. Po překročení těchto limitů se zvyšuje pravděpodobnost výrazného snížení kapacity.

Životnost akumulátoru se odvíjí také od klimatu. Lithium-iontové akumulátory v elektromobilech nejsou vhodné do prostředí s vysokými teplotami. Zatímco akumulátor ojetého auta z Nizozemska nebo Německa může být v dobrém stavu, pro stejný elektromobil z jihu Španělska už to platit nemusí.

Automobiloví odborníci proto doporučují před odsouhlasením nákupu ojetého elektromobilu zkontrolovat jeho akumulátor. Výměna akumulátoru je drahá. Proto je lepší se ujistit, že je v dobrém stavu.

Infrastruktura nabíjecích stanic

Před nákupem elektromobilu je třeba vzít v úvahu také místní infrastrukturu nabíjecích stanic. Majitelé domů mohou elektromobil nabíjet v garáži, ale ne každý má tuhle možnost. Pokud tedy není k dispozici snadný přístup k nabíjecí stanici, ztrácí majitel elektromobilu spoustu času čekáním.

Důležitost kontroly historie vozidla

Celkový stav dvou identických aut stejné modelové řady vyrobených ve stejném roce se může výrazně lišit. Kupující proto musí brát v úvahu jízdní styl předchozích majitelů, jestli bylo vozidlo účastníkem dopravní nehody a počet najetých kilometrů. Ne všichni řidiči jsou upřímní a neváhají zatajit neduhy svého auta. Pokud bylo vozidlo účastníkem dopravní nehody, jeho skutečná hodnota se tím snižuje. Většina kupujících nechce investovat do auta, které bylo vážně poškozené, protože jeho řízení nemusí být bezpečné. Nehledě na to, že se do budoucna můžou projevit další mechanické závady.

Některé společnosti, mezi nimi také carVertical, proto nabízejí jednoduchý způsob, jak si před koupí ojetého vozidla ověřit jeho historii. Stačí zadat jeho VIN a lze se podívat kolika nehod bylo účastníkem, jestli počet najetých kilometrů odpovídá skutečnosti, zda nebylo odcizeno a jak vypadá jeho registrační historie. Pokud kupující zná úplnou historii vozidla, má při vyjednávání o jeho ceně navrch.

Co dalšího zvážit při nákupu ojetého elektromobilu

Brzdy. Pokud elektromobil nezrychluje, využívá ke zpomalování tzv. rekuperační brždění, čímž zvyšuje životnost brzdového systému. Opotřebované brzdy jsou tedy varovným signálem toho, že bylo vozidlo často nesprávně používáno a měli byste je nechat důkladně zkontrolovat.

Aktualizace softwaru. Elektrická vozidla jsou, stejně jako jiné systémy, pravidelně aktualizována. Vývojáři opravují známé chyby a integrují nové funkce pro zlepšení výkonu vozidla. Majitelé elektromobilů však častokrát aktualizaci softwaru odkládají, proto by nemělo překvapit, že ojetý elektromobil běží na staré verzi. Může to znamenat, že se předchozí majitel o své auto nestaral tak, jak měl a v budoucnu byste mohli zaznamenat problémy.

Údržba. Ne všichni mechanici mají potřebné znalosti a oprávnění pro práci s elektromobily. Proto může být problém s hledáním spolehlivého servisu. Odborníci na elektromobily proto doporučují nakupovat u oficiálních prodejců, kteří používají originální díly a mohou poskytnout řádnou záruku. Před nákupem ojetého elektromobilu je třeba ověřit, že prodejce nechal vozidlo zkontrolovat ve spolehlivém servisu.

Omezená volba. Trh s automobily se spalovacími motory nabízí nespočet modelů, z nichž lze vybírat, ale v případě elektromobilů to neplatí. Dobrou zprávou je, že se to pomalu mění, protože mnoho automobilek přechází na výrobu elektromobilů a zákazníci tak mají mnohem více možností volby. Na trhu s ojetými elektromobily je ale situace odlišná –⁠ najít starší vůz podle vlastních představ je mnohdy nemožné.

Koupě prvního elektromobilu

Pokud má elektromobil průkaznou historii a dobrý akumulátor, není důvod s nákupem otálet. Mnozí řidiči jsou vůči nákupu ojetého elektromobilu skeptičtí, ve skutečnosti ale není čeho se obávat. Před podepsáním smlouvy by mělo být vozidlo zkontrolováno v servisu.

Datum zveřejnění

14.09.2022

Zdroj informací

carVertical

Ilustrační foto: newspress.es

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3134 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál