Servind

HELLATHON II. - soutěž studentů, které baví technika

HELLATHON II. - soutěž studentů, které baví technika

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci hostila soutěž středoškolských a vysokoškolských týmů a jednotlivců HELLATHON II. Celkem 39 soutěžících z 11 týmů se v časovém limitu 24 (vysokoškoláci), respektive 12 hodin (středoškoláci) úspěšně vypořádalo s jedním z pěti témat vypsaných pořadatelem soutěže, společností Forvia Hella, která vyvíjí a vyrábí špičkovou osvětlovací techniku a elektroniku pro automobily včetně prémiových značek.

Šest středoškolských a pět vysokoškolských týmů si při registraci do soutěže mohlo vybrat jedno z pěti vypsaných soutěžních témat HELLATHON II.

  1. Vývoj aplikace pro rezervaci stolů ve sdílených kancelářích
  2. Optimalizace výrobního procesu
  3. Sestavení funkční cyklo-svítilny včetně elektronického návrhu a naprogramování
  4. Vývoj software pro zadní lampu automobilu
  5. Pokročilá diagnostika elektroinstalace přívěsu

„Týmy i jednotlivci si museli zvolit správnou strategii, vytýčit plán práce a okamžitě začít pracovat. Rozhodně to neměli jednoduché. Bojovali totiž nejen se samotným zadáním, ale také s únavou. Pro mě jsou vítězové všichni, kteří se přihlásili,“ komentuje v pořadí již druhý Hellathon Petr Novotný, generální ředitel společnosti Forvia Hella.

Vítězem středoškolské kategorie se stal Tadeáš Fryčák z Gymnázia Jana Opletala z Litovle, který se popasoval s vývojem software pro zadní světelnou lampu automobilu. Vysokoškolskou kategorii vyhrál domácí tým Pírka z katedry informatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve složení Veronika Pavlíková, Klára Brázdilová, Matěj Dostál a Jakub Jurka, který se pustil do vývoje aplikace pro rezervaci stolů ve sdílených kancelářích. Soutěžící si rozdělili ceny v celkové hodnotě 87 000 Kč.

„Spolupráce se studenty je, věřím, přínosná pro obě strany. Do Hellathonu jsme se pustili letos již podruhé. Atmosféra byla opět skvělá. Rádi bychom navázali na podobného akce, které propojují teorii s praxí, i do budoucna,“ doplňuje personální ředitel společnosti Forvia Hella Jiří Krofta.

Vítěze soutěže HELLATHON II. určila odborná porota složená z expertů společnosti Forvia Hella a zástupců škol.

Vítězové SŠ kategorie:

  1. Tadeáš Fryčák (Gymnázium Jana Opletala Litovel) – Vývoj soſtware pro zadní lampu automobilu
  2. Tým Kosford (SŠTaO Olomouc)– Cyklosvítilna
  3. Tomáš Podivínský (SPŠE a OA Mohelnice) – Vývoj aplikace pro rezervaci stolů ve sdílených kancelářích

Vítězové VŠ kategorie:

  1. Pírka (UP Olomouc, Přírodovědecká fakulta) – Vývoj aplikace pro rezervaci stolů ve sdílených kancelářích
  2. Najeťáci (UP Olomouc, Přírodovědecká fakulta) – Vývoj aplikace pro rezervaci stolů ve sdílených kancelářích
  3. Bratři v triku (UP Olomouc, Přírodovědecká fakulta) – Pokročilá diagnostika elektroinstalace přívěsu

Mezi experty, kteří hodnotili práci studentů, patřil také Radek Petřík, ředitel IT ve společnosti Forvia Hella, který složil poklonu vítězi středoškolské kategorie: „Dojmy z celého Hellathon II. jsou úžasné. Postupně některé týmy ukázaly silnější stránky v invenci, některé v odhodlání a Tadeáš, který obsadil první místo, ten nás asi dostal všechny, jak ve svém věku splnil zadání asi za polovinu času a potom už si vlastně jenom hrál, aby to udělal hezčí a zajímavější. Klobouk dolů.“

„Hellathon pořádáme především pro technicky zaměřené studenty. Dává nám smysl podporovat mladé talenty už během studia na středních a vysokých školách. Jsme přesvědčeni, že je velice důležité aktivně spolupracovat se studenty a věříme, že i jim se tato forma spolupráce líbí,“ uzavírá za organizační tým HR marketingu společnosti Forvia Hella Aneta Hurníková.

Datum zveřejnění

01.12.2022

Zdroj informací

Forvia Hella

Foto: Forvia Hella

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2502 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál