Servind

Ford Pro uvádí na český trh dvě novinky

Ford Pro uvádí na český trh dvě novinky

Specializované oddělení Ford Pro, zaměřené na užitková vozidla, uvedlo na český trh dvě významné novinky v dodávkových i osobních verzích – nové generace Transit Courier/Tourneo Courier a Transit Custom/Tourneo Custom.

Ford Transit Courier/Tourneo Courier

Zákazníci už mohou objednávat novou generaci kompaktních modelů řady Courier - užitkový Transit Courier i víceúčelové osobní Tourneo Courier. Zpočátku budou k dispozici se spalovacími motory, příští rok dorazí i plně elektrická verze. Oba modely nabízejí praktičnost v kombinaci s nejmodernějšími digitálními funkcemi.

Kompaktní rozvážkový automobil Ford Transit Courier (délka 434 cm) přináší díky nové konstrukci o 25 % vyšší přepravní kapacitu (2,9 m3). To znamená, že nová generace modelu poprvé naloží dvě europalety. Šířka mezi podběhy zadních kol se zvětšila díky nově navrženému zavěšení zadních kol na 122 cm a délka nákladového prostoru narostla o 18 cm na 180 cm. Ve spojení s novým otvorem v dělicí stěně a sklopným sedadlem spolujezdce ji lze zvětšit, aby bylo možné v případě potřeby naložit předměty dlouhé až 2,6 m. Kokpit se skládá z 12“ digitálního displeje a 12“ dotykového displeje.

K dispozici je provedení Van se zážehovými motory EcoBoost o výkonu 74 kW (100 k) resp. 92 kW (125 k) i turbodieselem EcoBlue se 74 kW (100 k).

Výroba verzí se spalovacími motory začne v závodě Otosan v rumunské Craiově od října a první vozy do obchodů dorazí na přelomu let 2023-2024. Ceny začínají na 470 800 Kč bez DPH a vozy už je možné objednávat. V průběhu roku 2024 se modelová řada rozroste o Transit Courier v karosářské variantě Kombi.

Nový Ford Tourneo Courier nabízí o 44 % větší zavazadlový prostor než dosavadní model, tzn. 570 l/2162 l. Ve výbavě je nový plně digitální sdružený displej a systém SYNC 4. Pohání jej zážehový motor 1,0 EcoBoost o výkonu 92 kW (125 k). Ceny začínají na 526 200 Kč bez DPH. První kusy modelu Tourneo Courier dorazí k prodejcům v ČR do konce letošního roku.

Od září 2024 se začne vyrábět i dvojice plně elektricky poháněných verzí E-Transit Courier a E-Tourneo Courier. E-Transit Courier má v přední části úložný prostor o objemu 44 l, který nabízí prostor pro nabíjecí kabel nebo jiné drobnosti. Trakční elektromotor má výkon 100 kW (136 k). První tyto vozy dorazí ještě do konce roku 2024.

Ford Transit Custom a Tourneo Custom

Lehký užitkový vůz střední kategorie Ford Transit Custom se veřejnosti představil vloni na podzim při IAA Transportation v Hannoveru a ve verzi Van už je v prodeji. Combi Van se dvěma řadami sedadel a Combi se třemi řadami a až 9 sedadly nabídku doplní později.

Custom dostal novou platformu Volkswagen MQB umožňující snížit podlahu, a tím i celkovou výšku, a posouvající kabinu dopředu. Vznětové motory 2,0 EcoBlue pokrývají rozsah výkonu od 81 kW (110 k) do 125 kW (170 k). Novinkou je verze s pohonem všech kol AWD.

Nabídka verzí zahrnuje dvě délky rozvoru náprav 310 cm/350 cm, dvě výšky střechy a nákladový prostor o objemu 5,8 až 9,0 m3, s délkou 2,6 resp. 3,0 m a výškou 1,4 resp. 1,9 m. Naložit lze podle verze 3 až 4 europalety.

Zajímavostí výbavy je sklopný volant umožňující proměnu v kancelářský stolek pro laptop nebo ve stolek na jídlo pro řidiče. Další zajímavostí je tzv. doručovací asistent umožňující současně vypnout několik funkcí, což šetří při každé zastávce řidiči kolem 20 sekund času, což se může zdát jako maličkost, ale při celodenní rozvážkové službě to je velké ulehčení práce řidiče. Další úlevou pro ně mohou být za příplatek dodávané elektricky bezdotykově ovládané boční posuvné dveře.

Osobní verze Ford Tourneo Custom je k dispozici ve verzích s 8 nebo 9 sedadly. Její výhodou je flexibilní uložení sedadel ve druhé a třetí řadě v kolejnicích, umožňující jejich sklopení i vyjmutí, přičemž sedadla ve druhé řadě jsou otočná, takže lze vytvořit konferenční uspořádání.

Transit Custom i Tourneo Custom se vyrábějí se v závodě Koc-Otosan v tureckém Kocaeli. Verze s turbodiesely včetně verzí AWD už lze objednávat, první vozy budou u prodejců ve čtvrtém čtvrtletí. Ceny pro Kombi a Kombi Van budou zveřejněny ve třetím čtvrtletí.

Poprvé budou k dispozici také plug-in hybridní a plně elektrická varianta. Transit Custom PHEV se zážehovým motorem 2,5 l má čistě elektricky dojezd až 57 km, Tourneo Custom PHEV rovných 50 km. Plně elektrický E-Transit Custom bude mít standardní dojezd 380 km a jako některé další Fordy s elektrickým pohonem umožní využít elektrickou energii k pohonu externích zařízení s výkonem až 2,3 kW. Verze s plug-in hybridním i elektrickým pohonem bude možné objednávat od třetího čtvrtletí.

Datum zveřejnění

26.6.2023

Zdroj informací

Ford Pro

Foto: Vlasdimír Rybecký

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2743 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál