Servind

Škoda Roadiaq – další vrchol jedinečného projektu

Škoda Roadiaq – další vrchol jedinečného projektu

Čtveřice žáků, reprezentující 29členný tým, nám představila už deváté auto, které si studenti Středního odborného učiliště Škoda Auto vedle plnění svých studijních povinností sami navrhli a postavili. Jejich Roadiaq ukazuje zcela nový pohled na možnosti individuální mobility.

Na téhle akci je pro mne vždycky zdaleka nejzajímavější setkání s dívkami a mladíky zastupujícími tvůrce těch pozoruhodných vozidel. Auta samotná jsou vždycky zajímavá a přinášejí spoustu pozoruhodných nápadů. Ale skutečně skvělé je být u toho, jak s nadšením a skutečně profesionálním způsobem škodovácká omladina dokáže prezentovat svůj výtvor a jeho zrod.

Cesta k novému pohledu na techniku a auta

Dnešní mládež sice s nadšením využívá moderní techniku, ale o studium technických oborů projevuje jen minimální zájem. Jejich studium vůbec není snadné, ale i z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že stojí za to. Jsem velmi rád, že Škoda Academy už deset let (v návaznosti na mnohem delší tradici spojenou s mladoboleslavskou automobilkou) umožňuje mladým zájemcům o technické obory inspirativní seznamování s nejmodernějšími technologiemi současnosti a poskytuje jim prostor pro to, aby ji sami dokázali využívat. 

Nejnovější kreace studentského automobilu navíc ukazuje úplně nové vnímání automobilu – nejen jako dopravního prostředku, ale i místa pro život, práci i volnočasové aktivity. To vše je navíc spojeno s využitím moderních, samozřejmě k životnímu prostředí ohleduplných technologií aniž by to bylo na újmu plné funkčnosti.

Devátý vůz vzešlý z tradičního stěžejního projektu Středního odborného učiliště Škoda Auto je multifunkční obytný vůz spojený s mobilní kanceláří vytvořený na bázi modelu Enyaq iV. Roadiaq je tedy plně elektricky poháněný vůz s pohonem všech kol, který mohou poutníci z digitální doby využívat k cestování, práci i trávení volného času aniž by byli odkázáni na jízdu po silnicích (samozřejmě nesmějí zapomínat na omezení dané dojezdem elektromobilu, který je v tomto případě víc než solidních 495 km).

Nové pojetí interiéru

Roadiaq vychází z návrhu studentky druhého ročníku oboru Lakýrník Agáty Fraňkové. Brzy ale bylo jasné, že jeho mladí tvůrci se nechtějí spokojit s běžným obytným automobilem, byť s netradičním elektrickým pohonem a doplněním několika netradičními prvky. Kromě tradiční výbavy obytného automobilu s prostorem pro spaní i vaření tak vznikla mobilní kancelář se vším potřebným pro práci na dálku, a to i na místě spolujezdce i za jízdy.

Pro napájení zařízení - pracovních i kuchyňského vybavení - je použita sekundární 12 V baterie, takže spotřebiče neomezují dojezd vozidla. Baterii je možné dobíjet i pomocí solárních panelů ale Roadiaq lze také připojit k externímu zdroji elektřiny v kempech nebo na parkovištích.

Moderní mobilní kancelář nabízí stálé připojení k internetu, 27“ monitor a dokovací stanici. Před místem spolujezdce je na otočném ramenu iPad pro práci za jízdy, přičemž veškeré komunikační a informační vybavení sériového vozu zůstalo zachováno. Večer se Roadiaq v několika jednoduchých krocích promění z pracovního v obytný prostor s postelí a malou kuchyňkou.

Klíčem je komunikace

Při proměně standardního vozu v auto svých snů měli studenti ze Středního odborného učiliště Škoda Auto jako vždy plnou podporu nejen ze strany svých učitelů, ale i odborníků z mnoha oddělení Škoda Auto i externích specialistů. To přináší další velkou přednost tohoto projektu – jeho účastníci se zde učí komunikovat mezi sebou i se zkušenými specialisty. Přitom musí obhajovat své nápady a hledat cesty k jejich realizaci. To vše navíc často probíhá v angličtině.

Jako vždy velkou pozornost práci žáků věnoval a podporu jim poskytoval iniciátor celého projektu, člen představenstva Škoda Auto za oblast výroby a logistiky Michael Oeljeklaus. Ten k projektu uvedl: „Projekt žákovského vozu je stejně jedinečný jako každé z výsledných vozidel. Projekt dokazuje, že Škoda Auto je společnost, která si váží mladých talentovaných lidí a jejich nápadů. Oceňujeme netradiční, chytré přístupy a hledáme cesty, jak věci realizovat. Naši firemní kulturu navíc definuje smysl pro detail, silná spolupráce a schopnost dělat věci jinak, a přesto cílevědomě. Projekt žákovských vozů dává našim učňům příležitost žít a ztělesňovat tohoto ducha již na počátku jejich kariéry a zároveň rozvíjí jejich stávající dovednosti a pomáhá jim objevovat nové.“

Přitažlivá cesta k udržitelnosti

Aby se Enyaq proměnil v obytný Roadiaq, žáci výrazně upravili jeho karoserii. Aby se vytvořil potřebný prostor v obytné a pracovní části, musela být odstraněna část původní střechy. Pro novou laminátovou střešní konstrukci, vytvořenou ve spolupráci s firmou Cargo Design, žáci vyvinuli nové páté dveře, které umožňují připevnění stanu. Přitažlivý vzhled vozu podtrhuje dvoubarevný lak v zelené Emerald a bílé Moon doplněný šedými a zelenými trojúhelníkovými dekoracemi na bílé ploše.

Kompletní čalounění sedadel, výplní dveří, přístrojové desky a střešních sloupků bylo vyrobeno ve spolupráci s externími odborníky na čalounění ze společnosti Autointerier Šindelář, která s projektem žákovského vozu spolupracuje již řadu let. Použité látky v interiéru jsou vyrobeny ze 100% recyklovaných a recyklovatelných textilií od společnosti Dual Borgstena, která spolupracuje se společností Škoda Auto na projektech sériové výroby. Koncepce monomateriálu zajišťuje úplnou recyklovatelnost tkaniny na konci životního cyklu vozu. Potahy polštářů a přikrývka byly vyrobeny speciální bezodpadovou metodou technologií 3D pletení.

Pro aktivní využití volného času je vůz vybaven nosičem pro jízdní kolo a součástí výbavy je i venkovní krytý sprchový kout.

Roadiaq mi udělal velkou radost z mnoha důvodů – i když jsem tentokrát, po mnoha jeho předchůdcích, neměl možnost s ním jezdit. Ale ono tady opravdu o jízdu samotnou tolik nejde – ostatně z hlediska řízení se Roadiaq nijak zvlášť neliší od standardní Škody Enyaq iV 80x. O tom, že žáci opět vytvořili přitažlivé a praktické auto svědčí i zájem všech, kteří měli možnost toto zajímavé auto vidět a mohli nahlédnout do jeho interiéru - okamžitě se mezi nimi objevili zájemci o jeho koupi nabízející za něj hodně pozoruhodné sumy.

Datum zveřejnění

29.6.2023

Zdroj informací

Vladimír Rybecký

Foto: Škoda Auto a Vladimír Rybecký

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.4456 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál