Servind

Dopravní elektrokola na vzestupu

Dopravní elektrokola na vzestupu

K trendu snižování emisí z dopravy přispívá společnost DB Schenker nejen nasazováním vozidel s alternativními pohony, ale i doručováním zásilek na kolech. V centru Prahy může denně rozvést až tunu zboží.

Bezemisní doručování zásilek pomocí e-cargo biků začal DB Schenker v České republice zkoušet už před dvěma lety. Nedávno tuto službu rozšířil o další depo na pražském Smíchově. Příjemcům v Praze 1, 2 a 5 přiveze domluvené zboží řidič na elektrokole s přívěsem tiše a bez emisí.

„Tato služba si velmi rychle našla své zákazníky. Jsou mezi nimi například sítě obchodů světových značek nebo kancelářské firmy. Denně takto dokážeme doručit až 1000 kg zásilek,“ říká manažer pozemních přeprav společnosti DB Schenker Ladislav Tesař.

Zásilky do cyklodepa vozí nákladní vozidla na elektřinu a zde se překládají do nákladního prostoru e-cargo biku. Pro distribuci elektrickými koly musí zásilky splňovat jisté provozní parametry. Hmotnost nesmí překročit 250 kg a objemově se musí vejít do 1 m³. Zásilky musí být manipulovatelné, to znamená, že například paletové zásilky je možné rozebrat na jednotlivé kartony.

Náklady za tuto službu s nulovou uhlíkovou stopou jsou přibližně o 30–50 % vyšší v porovnání se standardními způsoby doručování pomocí dodávek se spalovacími motory. „Přesto zákazníci z řad velkých nadnárodních společností tuto službu stále více poptávají. Jedním z důvodů je jejich dlouhodobá strategie snižování emisí CO₂,“ vysvětluje Ladislav Tesař.

Projekt bezemisního doručování zásilek včetně depa na Smíchově podporuje Hlavní město Praha. DB Schenker má v plánu rozšíření této služby i do Brna a dalších měst.

Datum zveřejnění

7.7.2023

Zdroj informací

DB Schenker

Foto: DB Schenker

 

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2767 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál