Servind

Nabíjecí stanice pro elektromobily každých 60 km

Nabíjecí stanice pro elektromobily každých 60 km

Nové předpisy EU, které přijal Evropský parlament, zajistí, že nabíjecí stanice pro elektromobily budou umístěny každých 60 km pro osobní automobily a každých 200 km pro nákladní automobily a autobusy. Čerpací stanice na vodík budou podle pravidel EU k dispozici každých 200 km.

Iniciativa týkající se alternativních paliv a dobíjecích stanic pro elektromobily je součástí balíčku EU Fit for 55 2030, jehož cílem je snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % ve srovnání s úrovní z roku 1990.

Peter Vitanov, zpravodaj Evropského parlamentu pro infrastrukturu alternativních paliv, uvedl: „Využívání udržitelnějších, obnovitelných a účinnějších energetických řešení v odvětví dopravy pomůže snížit emise skleníkových plynů a znečištění ovzduší, zlepšit kvalitu života občanů a vytvořit nová kvalitní pracovní místa. Nová pravidla rovněž pomohou rozšířit nabíjecí infrastrukturu a usnadnit její používání stejně jako u tradičních čerpacích stanic.“

Nařízení o alternativních palivech a dobíjecích stanicích pro elektromobily byla přijata 514 hlasy pro, 52 hlasy proti a 74 se zdrželo hlasování.

Nabíjecí stanice pro elektromobily s minimálním výkonem 400 kW budou na trasách hlavní sítě TEN-T rozmístěny do roku 2026, přičemž do roku 2028 se výkon zvýší na 600 kW. Nabíjecí stanice pro nákladní automobily a autobusy budou do roku 2028 instalovány na polovině všech hlavních silnic EU s výkonem 1400 kW až 2800 kW v závislosti na silnici.

Členské státy EU budou povinny do roku 2031 vybudovat podél hlavní sítě TEN-T čerpací stanice na vodík.

Uživatelé alternativních paliv budou moci snadno platit u dobíjecích míst bez nutnosti předplatného, přičemž budou umožněny i bezkontaktní platby.

 

Evropská komise uvádí, že do roku 2027 vytvoří databázi alternativních paliv, která bude obsahovat aktuální informace o dostupnosti, čekacích dobách a cenách u dobíjecích stanic.

 

Datum zveřejnění

17.7.2023

Zdroj informací

EU

Foto: PR Newswire/FLO

 

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2468 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál