Servind

Elektromobilita nemůže být luxusem jen pro privilegované

Elektromobilita nemůže být luxusem jen pro privilegované

Na konferenci Car Symposium 2023 v německé Bochumi diskutovali přední účastníci na trhu o klíčových trendech v automobilovém průmyslu. Generální ředitel společnosti Valeo Christophe Périllat byl pozván, aby přednesl klíčovou přednášku na téma „Další kroky k ekologickému automobilu“.

Christophe Périllat v úvodu vysvětlil: „Svět potřebuje dekarbonizaci. A náš sektor má samozřejmě při řešení tohoto požadavku hrát důležitou roli.“

Společnost Valeo je pevně odhodlána poskytovat řešení pro ekologičtější mobilitu. Valeo bylo jednou z prvních společností v automobilového průmyslu, která vsadila na elektrifikaci. „Potřebujeme řešení, která budou přizpůsobená rozmanitým účelům a budou mít tu správnou velikost - od malých městských vozů až po prémiové sedany vyšší třídy. Proto společnost Valeo vyvíjí různá řešení pro každou oblast a každý typ potřeby. Elektromobilita by neměla být luxusem vyhrazeným jen pro pár privilegovaných,“ vysvětlil Christophe Périllat.

V současné době je každý třetí automobil na světě vybaven elektrifikačními technologiemi společnosti Valeo. Valeo je světovou jedničkou v oblasti pohonných jednotek i tepelných systémů, což jsou dvě oblasti, které umožňují efektivní elektromobilitu.

„Našimi vysokonapěťovými pohonnými jednotkami jsme vybavili již více než 90 modelů automobilů. Naše nově vyvinutá elektrická náprava dosahuje o víc než 5 % vyšší účinnost a víc než 40% zvýšení výkonu díky nové generaci 800 V měničů. Sestava zahrnující elektromotor, měnič a převodovku je o 10 % lehčí a má o 20 % kompaktnější rozměry než předchozí generace,“ uvedl Christophe Périllat.

Kromě elektrifikace hnacího ústrojí však přijetí elektromobilů do značné míry závisí na výkonu akumulátorů. Generální ředitel společnosti Valeo vysvětlil: „Limitujícím faktorem rychlého nabíjení již není chemie článků, ale chlazení během nabíjení, aby se zabránilo tepelným ztrátám.“

Společnost Valeo spolupracuje se společností Total Energy na průlomovém řešení imerzivního chlazení, které bude klíčovou technologií umožňující ultrarychlé nabíjení a omezující stárnutí akumulátorů. Každý třetí elektromobil na světě je již vybaven akumulátorem chlazeným systémem společnosti Valeo, která je vedoucím dodavatelem na tomto trhu.

„Protože dobré tepelné řízení vede k delší životnosti akumulátoru a zároveň ke zvýšení dojezdu bez ztráty komfortu, vyvinula skupina chytré tepelné čerpadlo, které pracuje dvakrát efektivněji než konvenční elektrická topná tělesa a přitom má o 20 % nižší hmotností. Bude uvedeno na trh v říjnu 2023. Chytré tepelné čerpadlo zajišťuje jak pohodlí cestujících, tak výrazně zvyšuje dojezd vozidla, zejména při nízké venkovní teplotě. Nová varianta, využívající ekologické chladivo v kombinaci se sálavými panely, dále zvýší účinnost tepelného managementu,“ oznámil Christophe Périllat.

„Každý den po celém světě pracuje 10 000 inženýrů společnosti Valeo na vývoji technologií a služeb, které mají učinit elektromobilitu dostupnější a efektivnější, ale také šetřit cenné zdroje. Dbáme na to, aby každá z našich technologií byla navržena s robustní konstrukcí pro vysokou odolnost, opravitelnost, repasování a recyklaci,“ vysvětlil Christophe Périllat.

Nejvyšší představitel společnosti Valeo představil jeden příklad: „Ještě před rokem to bylo považováno za nemožné, ale v roce 2022 jsme použili 100% recyklovaný polykarbonát ve světlometech a 100% recyklovaný polypropylen v systémech HVAC. Valeo také rozšíří repasování, aby reagovalo na rostoucí elektronizaci automobilů poháněných elektromobily a asistenční systémy pomoci řidiči ADAS.“

U nových produktů společnost Valeo rovněž dbá na ochranu přírodních zdrojů: „Společně s Renaultem vyvíjíme elektromotor, který vůbec nevyžaduje vzácné zeminy. Toto strategické partnerství bude znamenat významný krok vpřed pro elektrickou mobilitu. Společně se skupinou Renault vytváříme automobilový elektromotor nové generace, který eliminuje použití vzácných zemin. Tento nový motor bude splňovat nejpřísnější ekologické požadavky a nejvyšší výkonnostní standardy. Do roku 2027 chceme jako první sériově vyrábět 800V trakční elektromotor o výkonu 200 kW bez vzácných zemin,“ říká Christophe Périllat.

V závěru svého klíčového vystoupení generální ředitel společnosti Valeo uzavřel: „Náš průmysl má jedinečnou příležitost - a my všichni neseme obrovskou odpovědnost za úspěch této transformace. Ve společnosti Valeo jsme hrdí na to, že se zelená mobilita stává skutečností.“

Datum zveřejnění

25.7.2023

Zdroj informací

Valeo

Foto: Car Symposium a Valeo

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3638 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál