Servind

Dachser v ČR zavádí elektrické nákladní vozidlo

Dachser v ČR zavádí elektrické nákladní vozidlo

Mezinárodní logistický provider Dachser Czech Republic nasadil nové vozidlo Volvo FH Electric. Společnost Dachser Czech Republic plánuje maximální využití elektrického nákladního vozidla. Na pravidelné lince mezi Kladnem a Hradcem Králové bude jezdit v nočních hodinách. Plně elektrický tahač Volvo bude používán jako tandemová souprava se dvěma výměnnými nástavbami na trase tam a zpět o délce 330 km. Na tuto pravidelnou denní linku navazují v obou městech regionální rozvozy realizované také s nulovými emisemi. Dachser kromě toho také v obou pobočkách investuje do své vlastní dobíjecí infrastruktury s cílem zajistit si nezávislost na veřejných dobíjecích stanicích. Díky možnosti rychlého dobíjení elektrickou energií z obnovitelných zdrojů v areálu pobočky bude také využívané pro denní systémové přepravy.

Volvo FH Electric je elektrické nákladní vozidlo určené pro převoz zboží ve výměnných nástavbách. Souprava má celkovou hmotnost 44 t a dojezd 300 až 500 km (pokud se během povinné přestávky vozidlo dobije). Je vybaveno 12stupňovou převodovkou pro elektrická vozidla, třemi trakčními elektromotory a osazeno šesti akumulátory s celkovou kapacitou 540 kWh. Ty mohou být stejnosměrným proudem s nabíjecím výkonem 250 kW dobity z 0 na 100 % za 2,5 hodiny.

Volvo FH Electric určené pro Dachser Czech Republic má kabinu Globetrotter s řadou asistenčních prvků. Řidiči mohou využívat monitoring mnoha užitečných ukazatelů přes Volvo Connect (dojezd a trasa, spotřeba, mapa a trasa aj.).

Investice do vlastní dobíjecí infrastruktury

Společnost Dachser Czech Republic s ohledem na podporu e-mobility investovala v loňském roce do instalace dobíjecích stanic vhodných pro nákladní i osobní vozidla. V areálu největší české pobočky v Kladně se nachází jedna stanice DC pro rychlé dobíjení nákladních vozidel s výkonem 184 kW a šest dobíjecích stanic AC s výkonem 22 kW. V Hradci Králové je instalováno šest dobíjecích stanic AC s výkonem 22 kW a na podzim 2023 bude dokončena instalace DC stanice pro rychlé dobíjení.

Datum zveřejnění

31.7.2023

Zdroj informací

Dachser

Foto: Dachser

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2715 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál