Servind

Ocenění pro Marelli za úsporu hmotnosti

Ocenění pro Marelli za úsporu hmotnosti

Globální technologická společnost Altair a Centrum pro automobilový výzkum CAR, obojí se sídlem v Michiganu v USA, jmenovaly Marelli vítězem ceny Enlighten 2023 v kategorii Future of Lightweighting za její Lehký uretan pro interiérové produkty.

Společnost Marelli vyvinula novou lehkou polyuretanovou pěnu, kterou lze aplikovat na všechny aplikace pěny na místě FIP (foam-in-place), zejména na hlavní panel přístrojové desky. Snižuje hmotnost o 40 % s novými resp. o 8 % se stávajícími nástroji, zmenšuje tloušťku pěny o 50 % – což je přínosem pro podporu estetiky stylingu – a snižuje náklady na suroviny o 20 % ve srovnání s pěnou používanou v současnosti. V souladu s pokračujícím zaměřením průmyslu na udržitelnost a materiály šetrné k životnímu prostředí nová pěna také snižuje dopad automobilové výroby na životní prostředí, a to prostřednictvím snížené spotřeby materiálu na díl, nižší hustoty a 80% snížení těkavých organických sloučenin (VOC).

I když tato nová pěna přináší výhody pro životní prostředí, splňuje a často překračuje požadavky zákazníků na vysoce kvalitní pocit a vzhled interiérů. Technologie FIP je základním prvkem automobilového interiéru pro efektivní dosažení tolik požadovaného měkkého pocitu v primárních částech dotykového povrchu, jako je hlavní palubní panel, dveřní panely a loketní opěrka středové konzoly. Tento úspěch je výsledkem společného vývoje s materiálovým partnerem Covestro, jehož cílem je vytvořit efektivnější a udržitelnější materiál, který vedl k oboustranně výhodnému výsledku pro společnosti, zákazníky i majitele vozidel.

Vzhledem k tomu, že plastové díly jsou oblastí, kde je obtížné ušetřit hmotnost bez obětování pevnosti, odolnosti nebo funkce, jsou dosažené cíle ještě důležitější. Marelli tuto novou pěnu nasadí se zvláštním zaměřením na hlavní přístrojovou desku, která nese sdružený přístroj, informační systém a odkládací schránku. Aplikace této nové pěny, stejně jako u jakéhokoli produktu FIP, nebude vyžadovat změny v dílně a okamžitě poskytne lehčí produkt. To představuje významnou příležitost pro automobilový průmysl ke zlepšení výkonu a účinnosti sériových vozidel, včetně elektromobilů.

„Je nám ctí získat ocenění Altair Enlighten 2023 za naši technologii polyuretanové pěny. Tato inovace poskytuje podstatnou úsporu hmotnosti a snižuje množství těkavých organických sloučenin ve srovnání s předchozími materiály. Tento úspěch je důkazem toho, že naše pokročilé inženýrské úsilí může výrazně pomoci výrobcům automobilů dosáhnout náročných cílů v oblasti odlehčení a udržitelnosti,“ řekl Tsukasa Fujii, prezident divize Interior Experience společnosti Marelli.

Ocenění Altair Enlighten Award, vytvořené v roce 2013 aby výslovně ocenilo inovace v odlehčení vozidel, oceňuje největší světové úspěchy v oblasti udržitelnosti a odlehčení, které úspěšně snižují uhlíkovou stopu, zmírňují spotřebu vody a energie a využívají úsilí o opětovné použití a recyklaci materiálů.

Datum zveřejnění

10.8.2023

Zdroj informací

Marelli

Foto: Marelli

 

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2759 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál