Servind

Jaké vraky se ještě dají prodat

Jaké vraky se ještě dají prodat

Mezinárodní aukční servery typu Copart.de nabízejí kromě klasických ojetin i vozy po totálních haváriích. Vozy, které drží pohromadě už jen síla vůle, prošly totálními škodami, hořely nebo skončily na dně jezer a řek. Aukční weby, nabízející takové ojetiny, se stávají stále čím dále více populárnější a amatérsky opravená auta se pak pokoutně vracejí na evropské silnice - bohužel včetně těch českých.

Kromě automobilových nadšenců, kteří si koupí vraku po totální havárii zpestří své večery, se najdou i tací, kteří ve vracích a jejich pokoutných opravách vidí rychlý a snadný zdroj zisku.

Zbyněk Veselý, předseda Sdružení na ochranu vlastníků automobilů SOVA varuje: „Obnova vozu po totální havárii je finančně velmi náročným procesem, u kterého je zapotřebí maximální svědomitosti a preciznosti. Mnoho podvodných prodejců se bude snažit snížit náklady na opravu použitím nekvalitních náhradních dílů a pouhým „zamaskováním“ problému. Takový vůz je pak nebezpečný pro jeho řidiče a posádku stejně jako pro ostatní účastníky silničního provozu. Navíc může vést k velkým dodatečným nákladům a ohrožení bezpečí jeho pasažérů a okolních řidičů.“

Nejasná historie vozu a skryté problémy s následným prodejem

U vozu, který prošel totální havárií, byl prodán, znovu zakoupen, pokoutně opraven a dále přeprodán je vysoké riziko nejasné a problematické historie. Problémů, které se prodávající bude snažit zatajit může být řada. Od nejasností v nájezdu kilometrů po zatajování oprav a původu použitých materiálů či dokonce zatajení zaplacení DPH, pokud se jedná o prodej vozu původem z jiné země. To pak může vést až k zabavení vozu policií.

Zbyněk Veselý ze SOVA dále doporučuje: „Vždy si kontrolujte vozy ještě před koupí. Všímejte si detailů, prověřte vůz přes kód VIN a soustřeďte se na solidní autobazary, které vám dají záruku původu a stavu automobilu.“

Datum zveřejnění

16.8.2023

Zdroj informací

Sdružení na ochranu vlastníků automobilů SOVA

Foto: SOVA a Copart

 

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.254 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál