Servind

Flix a Scania oznamují strategickou spolupráci

Flix a Scania oznamují strategickou spolupráci

U příležitosti letošního Týdne mobility oznamují společnosti podnikající v autobusové dopravě Flix a Scania dlouhodobou spolupráci, která posune cestování na dlouhé vzdálenosti o krok dál v oblasti udržitelnosti. Svým partnerstvím chtějí společnosti Flix a Scania dosáhnout zlepšení využití bioplynu v autobusové dopravě s očekávaným snížením emisí CO2.

Prvním společným cílem je vybavit flotilu autobusových partnerů Flix až 50 novými vozy na LNG (zkapalněný zemní plyn). Technologie vyvinuté, vyráběné a používané ve společností Scania jsou navrženy tak, aby umožňovaly využívat LNG i Bio-LNG (LBG), a usnadnily přechod k nejudržitelnějšímu řešení na plynový pohon.

V počáteční fázi projektu budou autobusy jezdit na různé směsi bio a fosilních paliv. Cílem projektu je postupně zvyšovat podíl Bio-LNG z organického odpadu až do chvíle, kdy autobusy pojedou plně na Bio-LNG, což povede k očekávané míře snížení emisí CO2 v průměru kolem 80 % u autobusů, které využívají výhradně Bio-LNG. To je v souladu s dlouhodobým cílem společnosti Flix být uhlíkově neutrální.

Očekává se, že autobusy budou kompletní koncem roku 2025. Irizar, globální výrobce autobusů a autokarů, spojuje karoserii Irizar i6s Efficient s podvozkem Scania.

Autobusy společnosti Scania na bioplyn již dokázaly výrazně snížit emise CO2 a snížit hluk v porovnání s ekvivalentními motory na naftu, přičemž se mohou stále spoléhat na stejný výkon a točivý moment. Tyto parametry dělají z bioplynu efektivní alternativu pro dopravní firmy jezdící na dlouhé vzdálenosti, které se snaží efektivně zvýšit svůj podíl na udržitelné dopravě.

Transformace vozového parku hraje klíčovou roli v dlouhodobé strategii společnosti Flix pro dekarbonizaci, přičemž rok 2040 je stanoveným časovým rámcem pro úplnou uhlíkovou neutralitu v Evropě.

Datum zveřejnění

19.9.2023

Zdroj informací

Flix

Foto: Flix

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.263 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál