Servind

Tatra Phoenix přijde o přímo řazené převodovky

Tatra Phoenix přijde o přímo řazené převodovky

Pro moderní nákladní vozy budou, stejně jako pro osobní, platit nová pravidla, která mají přispět k lepší provozní bezpečnosti, ale také ke snižování spotřeby pohonných hmot a emisí. Jedním z nich je i nařízení o obecné bezpečnosti vozidel – General Safety Regulation (GSR), jež vejde v platnost pro všechna nově registrovaná nákladní vozidla od 1. července roku 2024. Tomu se musí přizpůsobit i Tatra Trucks.

Kopřivnická společnost Tatra Trucks vyrábí těžká a speciální nákladní vozidla, na něž se kladou vysoké nároky. General Safety Regulation společně s nutností snižovat emise a také spotřebu u nákladních vozů preferují použití automatických a automatizovaných převodovek. Ve svém důsledku tyto trendy budou znamenat konec manuálně řazených převodovek ve výbavě nákladních vozů. To se dotkne i nabídky modelové řady Tatra Phoenix, která představuje hlavní pilíř výroby společnosti Tatra Trucks pro civilní trh.

„Pro společnost Tatra Trucks, její obchodní partnery, stejně jako koncové zákazníky přijde v příštím roce v souvislosti s GSR poměrně velká změna. Kromě jiného, po 1. červenci 2024 již nebudou v nabídce manuálně ovládané převodovky pro modelovou řadu těžkých nákladních vozidel Tatra Phoenix Euro 6. Vozidla budeme nadále osazovat výhradně převodovkami automatizovanými či plně automatickými. Do konce tohoto roku a v prvním pololetí příštího roku tak budou mít naši zákazníci poslední možnosti objednat si u nás vozy Tatra Phoenix s manuálními převodovkami,“ řekl obchodní ředitel společnosti Tatra Trucks Daniel Otáhal.

Moderní automatizované či plně automatické převodovky přinášejí řadu výhod. Zvyšují spolehlivost a bezpečnost automobilů, zvyšují komfort řidičů a snižují provozní náklady. Hlavně v těžkém terénu, kde se vozy Tatra často pohybují, jsou moderní automatické a automatizované převodovky mnohem efektivnější. Jsou také často konstrukčně lehčí a mají pozitivní vliv na nižší emise.

Datum zveřejnění

17.10.2023

Zdroj informací

Tatra Trucks

Foto: Tatra Trucks

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2696 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál