Servind

EU chce zlevnit opravy karoserií

EU chce zlevnit opravy karoserií

Spotřebitelé v EU by měli mít v budoucnu lepší a levnější přístup k náhradním dílům pro vadné výrobky. Za tímto účelem by měly být tyto díly vyňaty z tzv. ochrany průmyslových vzorů, jak oznámilo zastoupení členských států EU po jednání s parlamentem EU. Potenciál úspor pro spotřebitele se odhaduje na 340 až 544 milionů eur za období deseti let.

Chystané nové předpisy se podle dostupných informací dotknou mimo jiné i náhradních dílů pro automobily. Ty však mohou být určeny pouze pro účely opravy a musí vypadat přesně jako originální díl. Jako příklady byly ve zprávě uvedené poškozené dveře nebo rozbité světlo.

Dosud mají dodavatelé zakázáno replikovat viditelné náhradní díly, protože původní výrobci se mohou spolehnout na ochranu designu. Zastánci spotřebitelů a organizace jako autokluby obviňují výrobce z toho, že toto monopolního postavení využívají a účtují si za tyto díly přemrštěné ceny.

Tato iniciativa je součástí nového balíčku na ochranu průmyslových vzorů, jehož cílem je rovněž zlepšit právní ochranu duševního vlastnictví proti padělání. V listopadu 2022 ji navrhla Evropská komise. Dohodu, který byla nyní dosažena mezi zástupci Parlamentu a zástupci členských států, musí ještě schválit plenární zasedání Parlamentu a Rady členských států. To je však považováno za formalitu.

Datum zveřejnění

07.12.2023

Zdroj informací

EP

Foto: Newspress

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2639 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál