Servind

Snadnější cesta k elektromobilu

Snadnější cesta k elektromobilu

Pořízení elektricky poháněného automobilu přináší nejen nové technologie, ale současně znamená radikální proměnu přístupu k jeho využívání v porovnání s vozidly se spalovacími motory. Tuto proměnu si ti, kteří s elektromobilitou nemají žádné zkušenosti, nedokáží správně vyhodnotit.

Potenciální zákazníci jsou u nás stále pod přetrvávajícím vlivem negativního přístupu velké části médií k elektromobilitě. Díky tomu mají spoustu předsudků, které přežívají z dob počátků elektromobility a dnes už jsou dávno překonané. I přesto už tři pětiny českých motoristů podle exkluzivního průzkumu VWFS věří, že v elektromobilitě je budoucnost.

Samozřejmě je faktem, že pořizovací ceny elektromobilů jsou podstatně vyšší než u srovnatelných vozidel se spalovacími motory. Navíc v České republice nebylo a není v plánu žádné zvýhodnění nákupu elektricky poháněných vozidel soukromými zákazníky (u firemní klientely už se situace mění). I u nás nicméně lze s pomocí financování VWFS pořídit skladové elektromobily Volkswagen ID.3 se zvýhodněním 150 000 Kč nebo v případě vozu Cupra Born dokonce 300 000 Kč.

Zatímco firmy už si při výběru nového vozidla zvykly pracovat s porovnáním celkových provozních nákladů, u soukromníků tomu tak stále není. Přitom pokud zákazník do svých úvah zahrne i předpokládané náklady na pohonné hmoty a servisní činnosti po dobu plánovaného využívání vozidla, pak porovnání mezi elektrickým pohonem a auty se spalovacími motory nevychází zdaleka nepříznivě. Konkrétní doba, od kdy se elektromobil svému uživateli začne vyplácet, se liší podle jednotlivých modelů a způsobu, jak je vozidlo v praxi využíváno - čím víc toho elektromobil ročně najezdí, tím dřív se začne vyplácet. Ve většině případů je to každopádně mnohem dřív, než je doba splácení úvěru.

Pokud se zájemce o elektromobil rozhodne využít nějakou formu financování, pak může počáteční vysokou částku prodejní ceny rozložit do delšího období a jeho náklady na provoz vozidla nemusejí být vyšší, než pokud by jezdil na benzin nebo naftu. Právě to nabízí společnost Volkswagen Financial Services. Pro financování koupě elektromobilu je možné zvolit jak operativní leasing, tak úvěr. Jednou z novinek v nabídce Volkswagen Financial Services, kterou lze k nákupu elektromobilu využít, je výhodný úvěr Financování CHYTŘE s nižšími měsíčními splátkami. Ten zahrnuje pojištění a zákazník k financování získá předplacený servis po dobu 5 let zdarma. Měsíční splátka v případě Škody Enyaq iV60 například vychází na 10 431 Kč, což je jen o málo víc než u Škody Kodiaq 1,5 TSI Ambition s 9091 Kč, přičemž náklady za pohonné hmoty jsou u Kodiaqu podstatně vyšší.

„Češi pomalu ale jistě začínají ustupovat od dlouho zažitého modelu ‚koupit za hotové, deset let užívat a vůz následně prodat‘. Financování pomocí specializovaného úvěru totiž umožňuje náklady na vůz rozložit v čase, nechat si našetřené peníze pro nenadálé situace a stávající vůz pravidelně obměňovat za modernější a bezpečnější model. Klienty ale častokrát omezuje výše měsíční splátky. Financování CHYTŘE proto nabízí vše, co tradiční úvěr, díky poslední navýšené splátce ale zachovává extrémně nízké měsíční splátky,“ vysvětluje Vratislav Strašil, jednatel společnosti Volkswagen Financial Services.

Na začátku si klient zvolí výši úvěru, výši poslední splátky a délku úvěru. Splátky jsou ve stejné výši mimo poslední, která je navýšená. Na konci se klient rozhodne, jak s poslední splátkou naloží - zaplatí ji jednorázově ze svých úspor, vůz prodá dealerovi a ze získaných prostředků uhradí poslední splátku případně její část nebo požádá o rozložení poslední splátky a vůz dál splácí.

Ve spolupráci s Allianz pojišťovnou společnost Volkswagen Financial Services připravila i speciální pojištění navržené na míru potřebám elektromobilu. Jeho součástí je havarijní pojištění včetně pojištění elektrických kabelů, adaptérů a dobíjecí stanice, dobití vozidla na místě vybití akumulátoru nebo zajištění odtahu k nejbližší dobíjecí stanici (maximálně dvakrát ročně), v případě neprovozuschopnosti vozu z jiného důvodu zajištění a zaplacení odtahu vozu včetně jeho posádky k nejbližšímu autorizovanému servisu, poskytnutí náhradního vozidla a neplatí se spoluúčast v případě částečného poškození akumulátoru.

Nalezení dobíjecího místa už dnes není o mnoho složitější, než v některých zemích najít čerpací stanici. Přitom praxe ukazuje, že v naprosté většině běžný provoz elektromobilu vystačí s nabíjením z domácího zdroje z běžné sítě jen s patřičným jištěním. VWFS zájemcům o elektromobil nabízí i zprostředkování pořízení domácích nabíjecích míst – wallboxů. Pro instalaci dobíjecí stanice lze získat i státní podporu z programu Zelená úsporám. VWFS také s mobilní aplikací Chargee nabízí řešení přetrvávajícího problému s možností využití dobíjecích míst od různých provozovatelů, a to nejen pro území České republiky, ale v celé EU.

Spolu s tím, jak se rozšiřuje využívání elektromobilů ve firmách, se rozšiřuje i nabídka těchto vozidel nabízených jako ojetých po skončení operativního leasingu. Také zde společnost Volkswagen Financial Services zájemcům nabízí zajímavé produkty spojující možnosti financování, pojištění a zajištění servisu. Zájemci si mohou pořídit ojetý elektromobil v perfektní kondici bez dlouhého vyřizování včetně financování na úvěr s pojištěním. Například pro ojeté vozy Škoda program Škoda Plus Chytře nabízí možnost pořízení vozu se stářím do 5 let na úvěr ve spojení s třemi servisními prohlídkami zdarma a prodlouženou zárukou.

Ve spojení s elektromobily panují velké obavy ze stavu akumulátoru po několika letech provozu. Praxe ukazuje, že stav akumulátorů bývá po několika letech provozu většinou lepší, než se předpokládalo. Nicméně pro rozptýlení těchto obav přišli obchodní partneři programu Škoda Plus s certifikátem, který na základě standardizovaného měření uvádí kapacitu akumulátoru v %.

V souvislosti s akumulátory je třeba vyvrátit i další přežívající mýtus, a to, že akumulátory elektromobilů nelze opravit. Všichni servisní partneři koncernových značek, kteří jsou partnery společnosti Volkswagen Financial Services, jsou proškoleni k servisování elektrických vozů, přičemž významná část z nich má navíc i certifikaci pro technicky náročné zásahy spojené s opravou vysokonapěťových okruhů elektrických vozů. Servis elektromobilů je tedy snadno dostupný a v řadě ohledů jednodušší než v případě automobilů se spalovacími motory.

Datum zveřejnění

03.01.2024

Zdroj informací

Volkswagen Financial Services

Foto: Vladimír Rybecký a VW

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2667 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál