Servind

Daimler Truck ČR opět jedničkou

Daimler Truck ČR opět jedničkou

Značka Mercedes-Benz v České republice po 22. v řadě obhájila prvenství v prodeji nákladních aut s celkovou hmotností nad 6,5 t. Přesvědčivé první pozice ve své kategorii dosáhla i značka Fuso.

V roce 2023 bylo podle údajů z registru vozidel nově registrováno 9946 nákladních automobilů nad 6,5 t, tedy o 1400 vozidel víc než v roce 2022. Z toho bylo 2044 nákladních vozidel značky Mercedes-Benz, což znamená podíl na trhu 20,6 %. Daimler Truck ČR tím dosáhl opět první místo mezi dovozci a výrobci nákladních vozů v počtu registrovaných vozidel.

V České republice bylo registrováno 1076 tahačů značky Mercedes-Benz, což znamená tržní podíl 18,2 %. V podvozcích pro různé druhy speciálních nástaveb značka registrovala 802 vozidel, což znamená tržní podíl 26,6 % a taktéž první pozici v této kategorii s velkým odstupem od dalších výrobců.

Nejrozšířenější nákladní vozidlo na evropských silnicích Mercedes-Benz Actros si i v ČR drží jednu z předních pozic v nejsledovanější kategorii nákladních vozidel pro dálkovou dopravu. Jeho pátá generace přišla na trh v roce 2019 a v roce 2022 přišly významné technické inovace. Nejdůležitější z nich je nová generace osvědčeného motoru Mercedes-Benz OM471, která přináší významné snížení spotřeby paliva až o 4% ve spojení s inovovanou dvanáctistupňovou převodovkou PowerShift.

Prodej malých nákladních vozů Fuso Canter byl letos rekordní v historii prodeje této značky, která též patří do portfolia koncernu Daimler Truck. I díky realizovaným flotilovým obchodům je v kategorii lehkých nákladních vozidel o celkové hmotnosti 3,5 - 8,5 t jednoznačným lídrem. Prodejem 176 vozidel dosáhl v kategorii srovnatelných produktů tržního podílu 67,2 %. 

Cesta k elektromobilitě

Rok 2023 byl především rokem aktivních příprav na elektromobilitu nákladních vozidel. Sériová výroba elektricky poháněného těžkého rozvážkového vozidla Mercedes-Benz eActros začala v říjnu 2021 a navázala na několikaleté období vývoje a testování u vybraných zákazníků.

Česká flotila předváděcích vozů Mercedes-Benz eActros, která zahrnuje nejen klasická rozvážková vozidla s chladírenskou nástavbou, tahače návěsů, nosič výměnných nástaveb pro logistické operace, ale i speciály, jako je nosič kontejnerů nebo vozidlo s nástavbou pro svoz komunálního odpadu, najezdila v roce 2023 u zákazníků několik desítek tisíc kilometrů v reálném provozu a zajistila tak mnoho cenných zkušeností s tímto novým odvětvím silniční nákladní dopravy.

Ve druhé polovině roku se v ČR poprvé objevilo i elektricky poháněné Fuso eCanter, které vzbudilo velký ohlas u zákazníků. První objednávky nasvědčují tomu, že eCanter má šanci se stát prvním elektrickým nákladním vozidlem v řadě vozových parků v ČR především v zásilkových a komunálních službách. Rychlejšímu šíření elektrických vozidel zatím brání nejen jejich vyšší cena, ale hlavně nedostupnost nabíjecích míst, prostorově i výkonově koncipovaných pro nákladní vozidla.

Síla v doprovodných službách a telematice

Jedním z hlavních argumentů pro vozidla značky Mercedes-Benz Trucks jsou jejich nízké provozní náklady a bohatá nabídka doprovodných služeb. Telematické služby pod hlavičkou FleetBoard a MB Uptime patří k těm hojně využívaným. Hardware pro systém FleetBoard je nyní sériovou výbavou nákladních vozidel Mercedes-Benz. Služby FleetBoardu využívá více než 5000 vozidel v ČR. 

Systém FleetBoard je již přes 20 let na českém trhu a je bezesporu neúčinnějším nástrojem pro zlepšování jízdního stylu řidičů, snižování opotřebení vozidel a spotřeby paliva. FleetBoard slaví úspěchy dokonce i u komunálních vozidel při svozu odpadu.

Další naprosto unikátní službou je MB Uptime. Tato služba pracuje s informacemi o technickém stavu vozidla v reálném čase a umožňuje včasné plánování servisu a údržby tak, aby prostoje vozidla byly co nejmenší. MB Uptime v ČR využívají zákazníci již ve více než 2200 vozidlech. Ke službám FleetBoard a MB Uptime nyní přibývá MB TruckLive. Tato služba bude na první 3 roky zdarma. Hlavním účelem TruckLive je zajištění pokud možno 100% konektivity všech nákladních vozidel Mercedes-Benz se službami jako jsou např. lokalizace vozidla v případě nehody a jeho vzdálená diagnostika, vzdálená aktualizace SW jednotek ve vozidle, MB Truck App Portal a další. Novou službou, určenou pro elektrická vozidla, je FleetBoard Charge Management, která komunikuje přímo s nabíjecími stanicemi a slouží k řízení a optimalizaci jejich provozu.

Slova ředitele

Ředitel společnosti Daimler Truck ČR Josef Mařík uvedl: „Dá se říci, že v roce 2023 se situace v dodávkách komponentů do výroby do určité míry zlepšila, a to se promítlo v postupném zkracování dodacích termínů, i když jsme pořád ještě dost daleko od předcovidových standardů. Zlepšení ale přineslo odpovídající nárůst celého českého trhu nákladních vozů, který se po delší přestávce opět přiblížil k hodnotě 10 000 registrovaných aut. Nám se podařilo dodat přes 2000 vozidel, což mě dvojnásob těší proto, že tím byla opět potvrzena naše vedoucí pozice na trhu nákladních vozů v ČR.“

Datum zveřejnění

9.1.2024

Zdroj informací

Daimler Truck

Foto: Daimler Truck

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2478 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál