Servind

Výsledky průzkumu Goodyear

Výsledky průzkumu Goodyear

V průzkumu společnosti Goodyear odpovídalo 4500 Evropanů z devíti zemí na otázky ohledně jízdy v náročných zimních podmínkách a nejlepší možné přípravy, než s vozem na zimní silnici vůbec vyrazí.

Pneumatiky pomáhají snižovat obavy z jízdy v zimě

Výsledky ankety dokazují, že pneumatiky představují důležitý faktor pro snižování stresu za volantem. Téměř devět z deseti evropských řidičů se domnívá, že je důležité mít v zimě na vozidle ty správné pneumatiky - 51 % je pak považuje za velmi důležité pro pocit bezpečí na silnici.

Větší klid při řízení dodávají také drobné každodenní přípravy, mezi nejčastější přípravy patří škrábání oken, kontrola předpovědi počasí a kontrola tlaku v pneumatikách.

„Je pochopitelné, že jízda v zimě může v mnoha z nás vyvolávat obavy. Čelit nepředvídatelným povětrnostním podmínkám, jako jsou zledovatělé silnice, může být náročné, ale existují způsoby, jak snížit úzkost a připravit se na možná rizika. Vedle investice do prémiových pneumatik jsou to jednoduché přípravné práce před cestou, například kontrola brzd nebo vyčištění světlometů – nezaberou mnoho času a pomáhají zvýšit bezpečnost silničního provozu,“ říká Sonia Leneveu, ředitelka marketingu osobních pneumatik společnosti Goodyear v Evropě.

Průzkum ukazuje, že míra nejistoty se mezi řidiči v Evropě liší. Největší obavy mají v zimním období za volantem francouzští a polští řidiči, 34 % a 26 % jich uvedlo, že mají určitý strach. Nejméně se naopak bojí Finové, jichž se při zhoršených podmínkách na silnicích cítí nejistě pouze 12 %.

Klíčem k úspěchu je příprava

Příprava na zimní podmínky na silnicích vypadá různě podle toho, kde v Evropě řidič žije. Pro severské země jsou hlavním problémem, který je třeba aktivně řešit, namrzlá okna. Ve Finsku si až 72 % lidí před jízdou škrábe okna. V Norsku se stejným způsobem připravuje 59 % a ve Švédsku a Dánsku je to 57 % řidičů. Mnoho Němců kontroluje před jízdou hloubku dezénu pneumatik, uvedlo jich to celkem 29 %. Každý třetí Ital stejně jako každý třetí Francouz prověřuje tlak v pneumatikách a v Rumunsku kontroluje 51 % řidičů hladinu nemrznoucí směsi. V Polsku uvádí 42 % řidičů, že hlídají předpověď počasí, a 30 % provádí kontrolu brzd.

Zvýšení jistoty při řízení v zimě

Nepříznivé zimní počasí znepokojuje mnoho evropských řidičů. Celkem 85 % řidičů se necítí bezpečně, když musí řídit v náročných zimních podmínkách. Hlavním zdrojem jejich obav jsou namrzlé silnice a strach, že někdo jiný ztratí kontrolu nad vozem. Většina řidičů získává větší jistotu tím, že dodržuje bezpečnou vzdálenost od vozidla před sebou, sníží rychlost nebo si na jízdu vyhradí více času.

Existují však i další způsoby, jak lépe zvládat jízdu v náročných zimních podmínkách. Své nejlepší tipy, jak si řidič může v zimě zvyšovat sebedůvěru, nabízí renomovaný švédský psycholog David Waskuri.

Tipy psychologa pro jízdu v zimě

Ve snaze pomoci znepokojeným řidičům sestavil Goodyear ve spolupráci s renomovaným psychologem Davidem Waskurim tipy, jak si i během chladného období roku udržet za volantem sebedůvěru. Goodyear je zveřejňuje v návaznosti na uvedení své nové generace prémiových zimních pneumatik, které splňují nejvyšší nároky evropských řidičů.

Tipy psychologa Davida Waskuriho pro jízdu v zimě

  1. Zamezte rozptylování pozornosti

Řada nehod je způsobena nepozorností řidičů. Telefonování, konverzace se spolujezdcem nebo to, že řidič nechá svést myšlenky na něco, co ho rozčílilo, otrávilo nebo naopak nadchlo, může být příčinou nevítaného rozptýlení. Pokud pociťujete intenzivní emoce, soustřeďte se na dýchání. Pokud vás přece jen začnou přemáhat, zastavte a udělejte si přestávku.

  1. Dopřejte si dostatek odpočinku

Pro řízení je nezbytné, aby byl řidič dobře odpočatý, protože únava ovlivňuje jeho reakční dobu i soustředění. Proto se před usednutím za volant dobře vyspěte a pokud vás čeká dlouhá cesta, naplánujte si po cestě zastávky. Pokud během cesty náhle pocítíte únavu, je pro vaši bezpečnost i bezpečnost ostatních důležité, abyste zastavili a odpočinuli si.

  1. Opakovaný trénink

Když se vrátí zima a na silnicích to zase začne klouzat, mnoho řidičů už neví, jak se jim řídilo loni. Praxe a přivyknutí podmínkám snižují úzkost, takže pokud se cítíte nejistí, věnujte nějaký čas tomu, abyste si vyzkoušeli jízdu v klidu už na začátku zimy. Nácvik brzdění a akcelerace vám později umožní cítit se jistěji při vjezdu na frekventovanější komunikace. Vezměte si s sebou ideálně i zkušeného řidiče, který vám v případě potřeby poradí.

  1. Dodržujte odstup

Ujistěte se, že dodržujete dostatečný odstup od vozu před vámi. Budete tak mít dost času na reakci v případě náhlého zastavení provozu. Mějte na paměti, že brzdná dráha se prodlužuje v závislosti na počasí a stavu vozovky. Dodržování dostatečného odstupu vám pomůže cítit se při řízení klidněji a může snížit úzkost za volantem, zejména v náročných podmínkách.

  1. Cvičte se v soustředěnosti

Co můžete použít kdykoli v autě i mimo něj, je všímavost. V zásadě jde o to, plně se soustředit na přítomný okamžik. Pokud se cítíte naštvaní, máte obavy nebo jste ve stresu, existují jednoduché metody, jak se uvolnit. Zastavte auto na místě, kde není provoz. Pokuste se začít plně uvědomovat, co je kolem vás. Co vidíte? Co slyšíte? Soustřeďte se také na sebe. Jak cítíte své nohy a záda na sedadle? Soustředění se na vlastní tělo a na daný okamžik snižuje tepovou frekvenci a má uklidňující účinek. Soustředíte-li se na přítomnost, zbavíte se negativních myšlenek a v důsledku toho se budete cítit uvolněněji a pozitivněji.

David Waskuri je švédský licencovaný psycholog a specialista na psychologickou léčbu a psychoterapii. Vedle toho je také licencovaný psychoterapeut a sociolog, držitel titulu MBA a autor. Má bohaté zkušenosti s problémy, jako jsou úzkost, deprese, stres, nízké sebevědomí a krize.

Tyto rady odborníka vám pomohou stát se sebejistějším člověkem nejen za volantem, ale i v každodenním životě. Zároveň je ovšem také velmi důležité, aby byl váš vůz správně vybaven pro provoz v zimních podmínkách. Průzkum ukázal, že již polovina evropských řidičů přezouvá na zimní pneumatiky, aby se připravili na zimu, a velká většina souhlasí s tím, že zimní pneumatiky jsou pro pocit bezpečí v chladných měsících velmi důležité.

Do zimy s novými zimními pneumatikami Goodyear

Prémiové pneumatiky přitom nabízejí výrazně lepší užitné vlastnosti. Brzdná dráha na mokré vozovce v rychlosti 80 km/h může být s levnými zimními pneumatikami až o 10 metrů delší než s prémiovými. 

„Ve společnosti Goodyear se snažíme vyvíjet ty nejlepší zimní pneumatiky, které pomáhají evropským řidičům cítit se na silnici sebejistěji a jízdu si pořádně užít. Naše nové zimní pneumatiky vycházející z našich nejnovějších špičkových technologií. Nastavují novou laťku užitných vlastností a splňují požadavky i těch nejnáročnějších evropských řidičů,“ dodává Sonia Leneveu.

Nové zimní pneumatiky Goodyear UltraGrip Performance 3 vycházejí z nejnovějších technologií, které posouvají jejich výkonnost pneumatik na novou úroveň. Díky speciálním užitným vlastnostem se skvěle hodí pro širokou škálu vozidel, včetně silných a těžkých modelů SUV a elektromobilů.

Společnost Goodyear představuje nové zimní pneumatiky ve většině evropských zemí. Nezávislá německá zkušebna TÜV Süd potvrdila, že ve srovnání se čtyřmi prémiovými konkurenčními pneumatikami jsou UltraGrip Performance 3 lídrem v jízdních vlastnostech na sněhu a při brzdění na mokru i na suchu.

Nové bezhroté pneumatiky Goodyear UltraGrip Ice 3 byly vyvinuty speciálně pro zimní jízdu v severských zemích. Nezávislý severský testovací orgán UTAC (dříve Test World) potvrdil, že ve srovnání se čtyřmi prémiovými konkurenčními pneumatikami jsou UltraGrip Ice 3 lídrem v trakci, brzdění a ovladatelnosti na ledu i na sněhu.

„Během zimy, když teplota klesne a změní se podmínky na silnicích, řidiči čelí náročným situacím. Vybaveni našimi nejnovějšími zimními pneumatikami a připraveni na základě Davidových odborných rad se mohou řidiči na nadcházející sezónu těšit díky získané větší sebedůvěře,“ uzavírá Sonia Leneveu.

 

Datum zveřejnění

12.1.2024

Zdroj informací

Goodyear

Foto: Goodyear

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2661 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál