Servind

Nový ročník povýšil a získal silného partnera

Nový ročník povýšil a získal silného partnera

V Autoklubu ČR byla oficiálně zahájena sezóna 3. ročníku šampionátu ecoRally s řadou novinek. Seriál určený primárně sériovým elektromobilům získal podporu společnosti ČEZ a premiérově se pojede se statutem Mistrovství ČR. Zároveň navazuje na osvědčenou podporu technologického partnera, společnosti Phoenix Contact, která zajišťuje kompletní dobíjecí infrastrukturu během jednotlivých soutěží. Hodnocení mistrovství zahrnuje kombinaci spotřeby a výsledku regularity po vzoru nových předpisů zavedených ve světovém poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup.

Seriál MČR v ecoRally bude v roce 2024 zahrnovat celkem šest soutěží. Zavedené podniky letos doplní dva nové, které posádky zavedou do Beskyd a Železných hor. Každá ze soutěží musí nabídnout minimálně 200 soutěžních kilometrů, přičemž v každém testu čekají na posádky desítky měřicích bodů, v nichž se hodnotí odchylka od ideálního času s přesností na desetinu sekundy. Zajímavostí je soutěž značek - pro hodnocení v absolutní klasifikaci získají v každé rallye body dvě nejvýše umístěné posádky s vozidly dané značky. Vítězem se pak stane automobilka s nejvyšším počtem získaných bodů.

Mistrovství ČR v ecoRally začne rovnou tou nejvýznamnější, nejnáročnějšíi tradičně nejvíc obsazenou soutěží - českokrumlovskou ČEZ Czech New Energies Rallye. Tento podnik je v rámci českého šampionátu jediný, jenž je i součástí světového poháru. Náročné podmínky českokrumlovské soutěže byly podle jejího ředitele Pavla Kacerovského zvoleny záměrně. I díky nim u nás totiž roste úroveň jezdců i celého šampionátu. Ne náhodou se tak Česká republika řadí mezi nejlepší pořadatele a současně se čeští závodníci prosazují i v mezinárodní konkurenci. V Českém Krumlově prověří schopnosti elektromobilů i soutěžících 18 měřených testů a celkový počet najetých kilometrů přesáhne 600.

Na své si přijdou také milovníci historických vozidel. Pro ně je vypsaná Česká trophy v rally pravidelnosti historických automobilů, které se mohou zúčastnit jezdci a spolujezdci s platnou mezinárodní licencí nebo jakoukoliv licencí vydanou AS Autoklubu ČR, a to včetně denních licencí.

Vedle elektromobilů a historiků je v rámci seriálu vypsaná i Česká trophy v soutěžích pravidelnosti pro libovolné soudobé automobily. Startovat mohou vozy od roku výroby 1999. Nutnou podmínkou je povolení k provozu na veřejných komunikacích. Pravidla licencí jsou stejná jako u historických vozidel.

Stejně jako dva uplynulé ročníky ani tento si nenechá ujít značka Peugeot. Vstupuje do něj posílena o nové partnery s modernizovanými vozy a ambiciózním cílem získat další poháry. Pozici generálního partnera opět zaujme TotalEnergies. Značka Nupreme bude stejně jako loni dodávat posádkám doplňky stravy a ELenka.cz zajistí mediální propagaci. Novým partnerem je kosmetická značka Rimmel London a pozici hlavního partnera značky Peugeot v ecorally letos zaujme síť hotelů CPI Hotels.

Kalendář ecorally 2024

  1. - 16. března 2024 12. ČEZ Czech New Energies Rallye - Český Krumlov
  2. - 11. května 2024 3. Futures Contrproduct Classic Rally Morava - Olomouc
  3. - 14. července 2024 Bohemia ECO energy Regularity - Mladá Boleslav
  4. - 10. srpna 2024 1. ECO Rallye Beskydy - Čeladná
  5. - 31. srpna 2024 3. Agrotec Eco Rally Hustopeče - Hustopeče
  6. - 23. listopadu 2024 1. New Energies Rallye Železné hory - Hradec Králové

Datum zveřejnění

7.3.2024

Zdroj informací

Autoklub ČR, ČEZ a Peugeot

Foto: Julia Sudogan, Autoklub ČR a Peugeot

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2408 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál