Servind

MotorFest ve Slatinicích nadchne a pobaví

MotorFest ve Slatinicích nadchne a pobaví

Datum 25. května 2024 by si do diáře měli dát všichni milovníci vůně benzinu, nafty a spálených pneumatik, ale také ti, kdo chtějí netradiční program pro celou rodinu. Ve Slatinicích na ně totiž budou čekat vedle českých hvězd motorsportu a jejich závodních speciálů unikátní veteránská vozidla, obytné cestovní vozy, kaskadérská vystoupení, exhibice bikerů nebo driftování na návsi a také dobrá hudba, lokální jídlo a pití v rámci „Hanáckého OktóbrFest stanu“.

I se svou závodní Tatrou 815 Dakar 2T0R45 do Slatinic slíbil přijet Tomáš Tomeček, pětinásobný vítěz závodu Africa Eco Race v kategorii kamionů - závodu vedoucího po stopách původní dakarské rallye. Mezi automobilovými celebritami slatinického svátku motorismu se objeví také Tomáš Enge, první a doposud jediný český pilot formule 1. Organizátoři vyjednávají také s Erikem Caisem, jedním z nejúspěšnějších českých WRC jezdců.

Na své si ale přijdou všichni, kdo více než rychlost obdivují eleganci a nadčasový design. Na výstavě veteránů se počítá například s vozem Jaguar E Type nebo legendárním BMW E30 M3. „Chceme ukázat i auta, která obvykle k vidění nejsou, jako třeba současné závodní supersporty, jejichž hodnota se počítá na desítky milionů. To lidé jen tak nikde neuvidí a já si moc přál, aby tady to možné bylo,“ říká starosta Slatinic Ondřej Mikmek a dodává, že akce bude koncipovaná tak, aby bavila dospěláky i děti, pro které obec připraví speciální rodinnou zónu.    

K netradičním zážitkům bude patřit i exhibiční představení v driftování. Jenže nepovede, jak bývá obvyklé, trasou mimo „civilizaci“, ale odehraje se přímo před očima stovek návštěvníků na slatinické návsi. A stejně jako celý program bude i tuhle exhibici uvádět Martin Straka, známý český komentátor motoristických událostí.

Organizátorům se podařilo k účasti přesvědčit i Armádu ČR s její technikou a v plánu je průlet nových armádních vrtulníků nad obcí. Historickou vojenskou techniku bude reprezentovat mimo jiné Tatra 813 Kolos a obrněný transportér SKOT. Svou specializovanou zónu budou ve Slatinicích mít obytné cestovní vozy a doplňkově také stavební a zemědělské stroje.

„Sám pro sebe tomu říkám malý moravský Goodwood. Bude to velká oslava motorů a všeho, co se hýbe a voní benzinem. Staré i nové stroje. Veteráni i závodní speciály. Stroje na prohlížení i auta a motorky v akci. Armáda, obytňáky, mladí blázni na létajících kolech… Ale taky jsme na Moravě – takže naše hudba včetně cimbálovky a místní jídlo a pití. O jeho přípravu se postarají naše spolky,“ dodává Ondřej Mikmek.

Obec myslí i na dopravní obslužnost a bezpečnost všech účastníků akce. Zajištěna bude dostatečná kapacita parkování pro návštěvníky. A po celou dobu trvání MotorFestu bude na jeho hladký průběh dohlížet pořadatelská a zdravotní záchranná služba.

Datum zveřejnění

26.3.2024

Zdroj informací

MotorFest

Foto: MotorFest

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2689 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál