Servind

Nové prostory SOU Škoda Academy

Nové prostory SOU Škoda Academy

Škoda Auto ve svém vzdělávacím centru Škoda Academy slavnostně otevřela rekonstruované prostory pro výuku kompetencí zaměřených na elektromobilitu a digitalizaci. Modernizace proběhla v rekordně krátké době 7 měsíců.

Nové zázemí přispěje k rozšíření výuky Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto i ke zvýšení odbornosti zaměstnanců. Škoda Academy vloni oslavila 10 let od spojení celoživotního vzdělávání a vzdělávání žáků a se svými inovativními koncepty výuky patří mezi nejmodernější instituce svého druhu v České republice.

Nové učebny s nejmodernějšími technologiemi a flexibilním zázemím

Modernizované prostory se nacházejí v přízemí budovy a obsahují nejnovější zařízení pro výuku dovedností a kompetencí potřebných pro automobilový průmysl, jako je například práce s technologiemi pro plně elektrické a hybridní vozy značky Škoda. Disponují bezpečnostně oddělenými místnostmi pro výuku a diagnostiku trakčních akumulátorů.

Vzniklo zde i rozšířené místo pro vystavení komponent elektrických vozů pro názornou výuku. Jsou zde i další prvky pro usnadnění každodenních činností, například zvedáky na auta. Do budoucna se počítá s laserovým plotrem pro řezání materiálu nebo praktickým úložným systémem, tzv. rotomatem.

Do budovy byla instalována výkonná odsávací technologie s využitím například u svářecích kabin. Výuku zefektivní také centralizace svářečské školy pro učně i zaměstnance.

Současně se zvýšila kapacita elektrotechnických kurzů, které představují základ rozvoje studia v oblasti elektrických pohonů. Mezi moderně pojatými učebnami pro profese orientované na elektromobilitu a automechaniky nejsou nainstalovány stěny, což umožní flexibilně posouvat hranice prostoru mezi dílnami podle potřeb výuky.

Výuka zaměřená na uplatnění v praxi

Špičkové zázemí využijí studující a pedagogové rovněž ke stavbě oblíbených žákovských vozů, které představují vrchol praktické výuky ve Středním odborném učilišti strojírenském Škoda Auto. Již nyní se škola připravuje na vznik desátého modelu ze série AzubiCar.

Škoda Auto podporuje odborné vzdělávání dlouhodobě. V současnosti se v 16 oborech připravuje na budoucí uplatnění téměř 800 mladých lidí, z toho více než sto dívek. Škoda Academy se věnuje také profesnímu rozvoji zaměstnanců a zvýšení kvalifikace zejména v souvislosti s příchodem elektromobility absolvovalo přes 25 000 osob.

Provázáním středoškolského vzdělávání a profesního rozvoje zaměstnanců Škoda Academy naplňuje národní Strategii celoživotního učení ČR, která vznikla ve spolupráci s Národním ústavem odborného vzdělávání a byla schválena vládou ČR v roce 2007.

Další posilování dovedností personálu

Přestavba učeben byla zahájena v červnu 2023 a k dokončení začátkem roku 2024 došlo v rekordně krátkém čase pouhých sedmi měsíců. Realizace nového zázemí je vyvrcholením memoranda mezi společností Škoda Auto a Odbory KOVO z roku 2014 o rozvoji vzdělávání. Škoda Academy se od roku 2013 soustředí na moderní metody odborného vzdělávání a udává v této oblasti trendy v České republice. Mezi lety 2014 a 2023 automobilka investovala do modernizace Středního odborného učiliště na podporu výuky žáků a kompetencí personálu více než 400 milionů korun.

Datum zveřejnění

26.3.2024

Zdroj informací

Škoda Auto

Foto: Škoda Auto

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2335 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál