Servind

Shell představil první LNG stanici v ČR

Shell představil první LNG stanici v ČR

Společnost Shell představila svojí první LNG stanici v České republice v Dobšicích na exitu 50 dálnice D11. Jedná se o čerpací stanici pro nákladní vozidla, která je technologicky připravena na tankování LNG a do budoucna i na BioLNG.

Tento krok je součástí závazku Shell být spolehlivým partnerem na cestě dekarbonizace nákladní dopravy, v níž hrají LNG a BioLNG důležitou roli celého energetického mixu.

Jedná se o 69. LNG stanici Shell, která propojuje Českou republiku s dalšími sedmi zeměmi Evropy, v nichž má Shell vybudovanou infrastrukturu LNG stanic.

Zkapalněný zemní plyn (LNG) představuje aktuálně jedno z nejúčinnějších řešení pro dekarbonizaci nákladní dopravy v Evropě. Využívání LNG u nákladních vozidel přináší snížení emisí CO2 z celého životního cyklu paliva o 18 % v porovnání s naftou D7 v závislosti na typu motoru.

BioLNG může být okamžitým řešením ve stávajících vozidlech na LNG díky svým chemickým vlastnostem, které jsou totožné s LNG. Přechod z LNG na BioLNG je snadný, bez nutnosti změny infrastruktury nebo zařízení.

„Ambicí společnosti Shell je pomáhat snižovat emise v dopravě. LNG a BioLNG jsou důležitou součástí tohoto cíle,“ říká Ing. Daniel Vagaský, předseda představenstva společnosti Shell Czech Republic.

„Česká republika se zavázala zmírnit dopady klimatických změn a přispět k dosažení uhlíkové neutrality v EU do roku 2050. V tomto směru ministerstvo podporuje vhodný energetický mix v dopravě, včetně LNG, aby čeští dopravci měli možnost podnikat udržitelně a zůstali konkurenceschopní,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Novou LNG stanici slavnostně představil ministr dopravy Martin Kupka společně s Gundenem Yilmanem, General Manager Global Commercial Road Transport Decarbonisation & Strategic Partnerships ze společnosti Shell, generálním tajemníkem Sdružení ČESMAD Bohemia Vojtěchem Hromířem, Miroslavem Hnátem ze společnosti Iveco Czech Republic a Petrem Kučou a Danielem Vagaským ze společnosti Shell Czech Republic.

V letošním roce Shell v Německu otevře jeden z největších evropských závodů na zkapalňování BioLNG s kapacitou 100 000 tun ročně, který by pomohl snížit emise uhlíku vyprodukované 4000 až 5000 nákladními automobily na LNG.

Rozšíření LNG sítě

Nová LNG stanice Shell v Dobšicích přispívá k rozvoji nízkoemisní dopravy na koridoru, jehož součástí je dálnice D11.

Dosažení uhlíkové neutrality v nákladní dopravě do roku 2050 nelze dosáhnout revoluční technologickou změnou, ale vyžaduje kombinaci různých technologií a postupné snižování uhlíkové stopy. Důležitou roli při tom budou hrát nákladní vozidla s pohonem na LNG/BioLNG, která jsou již několik let k dispozici pro komerční provoz.

V LNG stanici Shell v Dobšicích jsou k dispozici dva výdejní stojany pro nákladní automobily. Tahač s plnou nádrží má dojezd až 1600 km, což dopravcům umožňuje efektivně plánovat tankování. Stanice je vybavena nepřetržitým monitorováním a telemetrií.

V Evropě Shell nabízí řidičům provozujícím nákladní vozidla na LNG přístup k vlastním i partnerským LNG stanicím. Neustále se rozšiřující síť Shell LNG Card je jednou z největších na světě a zahrnuje již více než 150 míst, včetně 69 LNG stanic provozovaných pod značkou Shell v Evropě, z nichž 30 se nachází v Německu a 9 v Nizozemsku.

Datum zveřejnění

17.4.2024

Zdroj informací

Shell

Foto: Shell

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2607 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál