Servind

Tatra Trucks má novou konstrukční kancelář v Brně

Tatra Trucks má novou konstrukční kancelář v Brně

Kopřivnická automobilka nastartovala procesy restrukturalizačních kroků a investic, která mají výrazně zvýšit objem produkce a také zefektivnit její chod v mnoha oblastech. Kvůli navýšení výroby i investicím bude potřebovat i nové kapacity a pracovníky, mimo jiné pro vývoj a konstrukci. Proto Tatra otevřela novou konstrukční kancelář v Brně a plánuje otevření další v Ostravě.

V loňském Tatra Trucks investovala téměř 100 milionů korun do vývojového a zkušebního zařízení. Jednalo se o nákup a zprovoznění nového zkušebního stavu převodových agregátů a zkušebního stavu pro zkoušky motorů.

„V letošním roce plánujeme objem investic ještě vyšší. Těmi zásadními jsou výstavba zcela nové zkušebny motorů, včetně jejího vybavení, nákup obráběcího centra pro prototypovou dílnu a pokračování obnovy zařízení na dynamické i vozidlové zkušebně,“ řekl Radomír Smolka, ředitel výzkumu a vývoje automobilky Tatra Trucks a člen představenstva společnosti.

Součástí restrukturalizačních procesů a investic v Tatře je i vytváření nových pracovišť mimo město Kopřivnice. „V říjnu loňského roku jsme otevřeli pobočku vývojového centra Tatry v Brně, letos na jaře pak bude otevřena i další pobočka v Ostravě – Tatra tímto krokem cílí na vývojové odborníky a studenty z těchto spádových oblastí. Svým objemem menší, ale stejně důležitá, je i letošní plánovaná investice do nových prostor konstrukčního oddělení přímo v Kopřivnici mající za cíl jednak zvýšit kapacitu oddělení, a jednak zatraktivnit a zmodernizovat pracovní prostředí vývojářů,“ vysvětlil Radomír Smolka.

V brněnské pobočce působí především konstruktéři vlastních motorů a převodovek, neboť Tatra i nadále počítá s jejich vývojem a výrobou pro své vozy. Jsou to důležité komponenty nejen z hlediska celkového technologického řešení vozidel, ale i z hlediska produkční soběstačnosti automobilky. Kapacita brněnské kanceláře není ještě naplněna. Automobilka pro ni hledá výpočtáře, elektrotechniky, tvůrce softwarových řešení a konstruktéry se zaměřením na motory a převodová ústrojí.

Zřízení pobočky vývojového centra v Brně má několik důvodů. Především jde o velké město, kde je soustředěný rozmanitý výzkum a vývoj, sídlí tam i technické vysoké školy, především Strojní fakulta VUT, a také nabízí větší napojení na obchodní kontakty a příležitosti než Kopřivnice. Už nyní konstrukční kancelář spolupracuje se studenty inženýrského studia brněnské univerzity formou diplomových prací a do budoucna se počítá se stážemi i se studenty doktorandského studia. Podobné důvody vedou i ke zřízení pobočky v Ostravě. Umístění poboček v moravských metropolích je výhodné i z hlediska získávání nových kvalifikovaných pracovníků do vývojového a konstrukčního úseku Tatry.

Datum zveřejnění

19.4.2024

Zdroj informací

Tatra Trucks

Foto: Tatra Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2464 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál