Servind

Jak připravit auto na zimu a nízké teploty?

Jak připravit auto na zimu a nízké teploty?

Příprava vozidla na zimu neznamená pouze přezutí na zimní pneumatiky, ale také péči o důležité komponenty, jako karoserii nebo podvozek. Pokud se péče podcení, auta mohou zbytečně trpět vlivem nepříznivého a chladného počasí. Mimo doporučenou pravidelnou péči o vozidlo pomůže i zakoupení šikovných přípravků, kteří zimní provoz usnadní i vám.

1) Umýt a navoskovat

Zvýšená vlhkost během zimního období nahrává korozi. Té se dá efektivně bránit nanesením ochranného vosku na karoserii. Nejdříve je ale nutné vůz důkladně umýt a odstranit nečistoty. Před voskováním byste také měli opravit velké škrábance, které ani vosk nezacelí. Na výběr je varianta domácího ošetření či profesionálního postřiku. Kvalita vosku se odvíjí zejména od ceny. Domácí autokosmetiku pořídíte už od 300 korun, práce profesionála vyjde od 1000 korun výše.

2) Antikorozní postřik podvozku

„Nezapomeňte pečovat i o podvozek, který trpí více než lakované části karoserie! V zimních měsících podporuje korozi zejména silniční sůl,“ varuje Michal Knor ze společnosti Auto Kelly. Zároveň také dodává: „Toto platí nejen u starších ojetých aut, ale už i u mladších modelů dva až tři roky starých.“

3) Základem bezpečnosti je dobrá viditelnost

O dobrou viditelnost se musejí postarat nejen samotné světlomety, ale i čelní sklo a stěrače. Nechat si seřídit světlomety je úprava na pár minut a bude vás to stát přibližně 200 korun. Zajistíte tak, že světla nebudou nikoho nepříjemně oslňovat a vy budete mít správně nasvícenou silnici. Od věci není ani výměna žárovek za ty s vyšší svítivostí.

Zvláštní pozornost si zaslouží také stěrače, které musí být během zimy v plné kondici. Pokud vykazují znatelnější známky opotřebení, rychle je vyměňte. Při nákupu nových stěračů se zaměřte na jejich správné rozměry a typ. Rozhodně nedoporučujeme univerzální stěrače ze supermarketu. Takové nemusí vašemu autu přesně sedět a nebudou pak stírat správně. Ideální je v prodejně nebo na e-shopu zadat konkrétní typ vozu, který řídíte. Na výběr pak dostanete z různých variant stěračů přímo pro váš typ auta. Stěrače pak můžete kupovat buď samostatně nebo rovnou v kompletním setu. V prodeji jsou také stěrače se sadou adaptérů, které zajistí kompatibilitu s většinou aut, jenž na našich silnicích jezdí. Pokud máte specifické zakřivení skla, vybírejte stěrače hybridní. Pří výměně stěračů je potřeba postupovat důsledně podle montážních instrukcí, které jsou uvedené na zadní straně balení tak, aby stěrač správně sedl do svého ramena a dokonale přilehnul na sklo automobilu.

4) Doplňte kapaliny. Všechny.

Často se zapomíná dolévat směs do ostřikovačů, která je zvláště v zimním období důležitá. Zimní směsi vybírejte mrazuvzdorné, dejte si přitom pozor na různé hranice odolnosti proti mrazu.

Některé vydrží mráz až do -80 stupňů, jiné pouze -5 stupňů. Ty však zase kombinují přidané hodnoty letních a zimních směsí – obsahují účinnou látku pro lepší odstranění hmyzu, který je v teplejších dnech ještě přítomný, ale zároveň nezmrznou v ostřikovačích, pokud například k ránu teplota klesne pod bod mrazu. „Směsi s nanočásticemi lépe odpuzují vodu, nečistoty i oleje, zvyšují lesk nebo chrání před dalším znečištěním,“ doporučuje Michal Knor z Auto Kelly.

Po létě zkontrolujte i chladicí kapalinu, která kvůli vysokým letním teplotám přirozeně ubývá. Právě teď by se měla doplnit případně vyměnit za novou s výdrží -30°C. Stará kapalina může při mrazech zamrzat a poškodit motor i s chladičem. Chladicí kapaliny laicky rozlišujeme podle barvy, ale pokud si nejste jistí, jaká kapalina má být použita právě ve vašem voze, nebojte se obrátit na vyškolený personál prodejny.

5) Brzdy a brzdová kapalina

Dalším důležitým komponentem jsou brzdy, jejichž význam se v zimním období násobí, proto zkontrolujte nejen jejich fungování, ale i hladinu brzdové kapaliny. Její kvalitu bohužel nezjistíte, ale obecně platí, že by neměla být starší než tři roky.

6) Zkontrolujte autobaterii, ať vás nenechá ve štychu

Na zoubek se podívejte i baterii. Ověřte si, že je nabitá a nemá zanesené kontakty. „Mnoho řidičů netuší, že i baterie má určitou životnost a zdatnější automobilisté si ji mohou zkontrolovat a dobít sami doma,“ radí Michal Knor z Auto Kelly.

Právě autobaterie, která v mrazu rychle ztrácí svou kapacitu, vám může připravit horké chvilky přesně v okamžiku, kdy svůj automobil budete opravdu potřebovat. Autobaterie v zimě nízkými teplotami trpí. Pokud je vybitá, dokáže zamrznout už při několika málo stupních pod nulou (hrozí i její roztržení). Naopak, pokud je baterie nabitá, nevadí jí ani mrazy několik desítek stupňů pod nulou. Pokud však máte v zimě častější starty, nebo jezdíte kratší trasy, baterie se nestíhá dobít na plnou kapacitu. Nejjednodušší orientační test stavu baterie je možný prostým změřením klidového napětí baterie. (Ideální je provést měření 24 hodin po jízdě). Pokud je naměřené napětí nižší než 12,5 V, je nutné autobaterii dobít nabíječkou. Tento údaj neplatí pro vozidla se systémem STARTSTOP.

Jestliže u nich chcete zjistit stav baterie, je nutné navštívit odborný servis. „Baterie by se měly nabíjet jen schválenými nabíjecími zdroji a dle pokynů výrobce nabíječe i autobaterie. Na trhu se objevují nové nabíječe a zažité postupy pro nabíjení u nich nemusí vždy platit,“ upozorňuje Michal Knor.

Pro bezchybné nabíjení jsou nejvhodnější a nejbezpečnější automatické nabíječky. Pokud kvůli vybité baterii nenastartujete, lze použít startovací kabely nebo startovací stanice. Ty automobil přivedou k životu. Je však třeba mít na paměti, že jízdou baterii úplně nedobijete, a proto je nutné ji vždy dobít nabíječkou.

7) Těsnění

Nezapomeňte ošetřit gumové těsnění dveří speciálními tyčinkami, které zabrání přimrznutí dveří a dodá jim potřebnou pružnost. Malí pomocníci umí zpříjemnit zimu Rukavice, škrabka, smetáček a rozmrazovací sprej předejdou zničeným kreditkám ve zmrzlých prstech a ušetří drahocenný čas i nervy. Nejen řidiči, kteří si potrpí na úklid, ocení gumové
autokoberce. S sebou domů si nezapomeňte vzít jedinou věc – rozmrazovač zámků a těsnění, za který budete v mrazech vděční. To platí zejména pro ty, kteří neodemykají dálkovým ovládáním.

Všechny produkty a pomůcky, ale i další vychytávky do auta, seženete rychle a snadno na jednom místě třeba v jedné z osmdesáti kamenných prodejen Auto Kelly, kde můžete navíc konzultovat své speciální požadavky. Velmi pohodlný výběr je také na jejich e-shopu.

Datum zveřejnění

29.11.2017

Zdroj informací

Auto Kelly

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2701 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál