Servind

Startovací kabely pořizujte jedině na „váhu“

Startovací kabely pořizujte jedině na „váhu“

Aby některá studená zimní rána nebyla před cestou do práce ještě mrazivější, je třeba mít v záloze opravdu kvalitního pomocníka v případě nouze. A jak vlastně startovací kabely vybírat?

„Kupovat startovací kabely na váhu je trochu zjednodušené doporučení, ale když se proberete nabídkami v některých obchodech, tak tam najdete spoustu produktů, které rozhodně bezproblémové nastartování nezaručí,“ říká Jindřich Krejčí ze sítě autoservisů ProfiAuto.

Takové kabely jsou sice zabalené v hezkých krabičkách a za skvělou cenu, ale na to, aby v zimě zachránily řidičům „kůži“ už bohužel nestačí. Skutečně spolehlivý startovací pomocník je vyrobený z potřebného množství měděného kabelu, který se samozřejmě pak vyznačuje odpovídající hmotností.

U benzínového auta by měly stačit kabely s průřezem 16 mm² a s délkou 3 metry. Každý další metr navíc představuje zbytečný odpor, a proto je při nákupu dobré se zaměřit také na správný poměr mezi délkou a průřezem. Pro dieselová auta a silnější motory pak bude dostačovat průřez 25 mm² s délkou 5 metrů pro bezproblémový přenos proudu.

„Dejte si pozor na některé levné napodobeniny, které sice například deklarují průřez 25 mm², ale pod silnou vrstvou izolace nakonec najdete měděný vodič jen o průřezu 5 mm². Proto i v našich servisech ProfiAuto řidičům doporučujeme si za startovací kabely připlatit a mít jistotu, že nám v zimních měsících opravdu pomohou,“ dodává Jindřich Krejčí.

Jak správně zapojit kabely:

1. Červený (zpravidla) kabel připojit na kladný pól (+) vybité baterie
2. Druhý konec červeného kabelu připojit na kladný pól nabité baterie
3. Černý (zpravidla) kabel připojit na záporný pól (-) nabité baterie
4. Druhý konec černého kabelu připojit na kostru vozidla s vybitou baterií

O ProfiAuto:

  • Značka sdružuje nezávislé autoservisy a prodejce náhradních dílů
  • V České republice, na Slovensku a v Polsku je do sítě zapojeno více než 240 obchodů a velkoobchodů a přes 1 600 autoservisů
  • Na český a slovenský trh vstoupila značka v roce 2016
  • Mezi aktivity značky patří mezinárodní motoristický veletrh ProfiAuto Show
  • Řidiči mohou využít bezplatné servisní prohlídky na akcích PitStop

Datum zveřejnění

28.1.2019

Zdroj informací

ProfiAuto

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2768 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál