Servind

Zdánlivá úspora při nákupu neoriginálních xenonových svítidel

Zdánlivá úspora při nákupu neoriginálních xenonových svítidel

Globalizace trhu přináší výhody jak výrobcům, tak spotřebitelům, ale nelze podceňovat ani související závažná rizika. Dnes je totiž mnohem snazší na trhu nabízet padělané výrobky. V případě xenonových svítidel používá značka Philips ochranná opatření, ale i když pomineme právní důsledky, padělky mohou mít velký vliv na používání silnic a bezpečnost na nich.

Elektrická instalace a prvky osvětlení vozidla mají předem stanovenou technickou specifikaci. Snížení těchto hodnot se může promítnout do kvality provozu, např. přepětí, které zkracuje životnost namontovaného světelného zdroje. Má také vliv na navrženou optiku světlometů nebo materiály použité k jejich výrobě. Jedním z nejběžnějších příčin takových situací je používání žárovek nebo xenonových výbojek neznámého původu.

„Rozvoj internetu a mobilních zařízení mění naše životy, také z hlediska způsobu, jakým nakupujeme. Dnes si na síti bez problémů objednáme cokoliv, a to i u prodejce z jiného kontinentu. Toto pohodlné řešení však také přináší dříve neznámé riziko zakoupení zboží, které neodpovídá popisu nebo dokonce předstírá, že se jedná o originál. Tato situace často platila pro xenonové lampy Philips, proto jsme zavedli příslušná ochranná opatření a nástroje k ověření původu výrobku. Bohužel je nelze použít na dálku, ale jsou ideální pro stacionární nákupy nebo pro osobní odběr,“ říká Wioletta Pasionek, Marketing Manager Central Europe z Lumileds Polsko, výrobce a distributora automobilového osvětlení značky Philips.

Na balení xenonových výbojek Philips - pro všechny typy vozidel - se objevily grafické prvky tvořící specifický certifikát pravosti COA. Prvním z nich je hologram s unikátním číslem a trojrozměrné písmeno R.

Druhým je kód QR, na který stačí nasměrovat objektiv fotoaparátu chytrého telefonu. Po načtení se vytvoří odkaz na webovou stránku, kde je nutné zadat číslo uvedené na obalu. Jedná se o individuální označení, které je přiděleno každému kusu xenonového svítidla. Na tomto základě lze před nákupem zjistit, jakou „historii“ má tento produkt za sebou.

„Nákupy na internetu jsou pochopitelně levnější. Zásadní rozdíly mezi tržními cenami by však měly být prvním varovným signálem, že s výrobkem možná není vše v pořádku. Proto je mnohem lepší nakupovat u renomovaných distributorů prvků automobilového osvětlení Philips. Jsou zárukou legálnosti původu našich výrobků. V praxi možnosti ověřit COA využívají také prodejci nebo mechanici v dílně. Jsou si dobře vědomi toho, že si nemohou dovolit ztratit důvěryhodnost u svých zákazníků,“ dodává Wioletta Pasionek z Lumileds Polsko.

Koupě neoriginálních xenonových svítidel má rovněž vliv na bezpečnost na silnici. Výroba výbojky vyžaduje použití jak materiálů příslušné jakosti, tak režim v technologickém procesu. Nepřesně opracovaná patice nezaručuje správnou montáž do objímky světlometu. Každá odchylka ve vlákně, počítaná v mikronech, se promítá do parametrů svítivosti paprsku a špatně odlitá baňka nemusí vydržet vnitřní tlak.

Naopak nedostatek regulace teploty vede k roztavení reflektoru nebo rozptylového skla světlometu. V takovém případě výrobce vozidla, ASO nebo autoservis zamítne opodstatněnost reklamace. Náklady na odstranění škod budou proto mnohem vyšší než úspory získané při koupi xenonových světel neznámého původu.

„Setkáváme se ještě s jedním případem – nákupem originálního svítidla v padělaném balení. Může pocházet z různých zdrojů, např. z neoprávněné reklamace u prodejce nebo ze šarže určené pro prvovýrobu OEM. Navzdory skutečnosti, že bylo vyrobeno námi, nikdy nevíte, co se s ním dělo po vyjmutí z tovární krabice. Skleněné baňky se někdo mohl dotýkat prsty nebo mohlo svítidlo spadnout, i když jenom z malé výšky. Teoreticky vypadá bezvadně, ale jeho konstrukce mohla být narušena, což znamená ztrátu jeho přesně navržených světelných parametrů,“ doplňuje Wioletta Pasionek z Lumileds Polsko.

Datum zveřejnění

9.8.2019

Zdroj informací

Proautomotive Sp. z o.o.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2903 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál