Servind

ŠKODA AUTO zahajuje v Kvasinách sériovou výrobu modelu ŠKODA SUPERB iV

ŠKODA AUTO zahajuje v Kvasinách sériovou výrobu modelu ŠKODA SUPERB iV

V závodě ŠKODA AUTO v Kvasinách sjel dnes z výrobní linky první vůz ŠKODA SUPERB iV. ŠKODA AUTO připravila závod pro výrobu prvního elektrifikovaného sériového modelu v historii firmy investicí přibližně 12 milionů eur. Nová ŠKODA SUPERB iV s plug-in hybridním pohonem se vyrábí výhradně v závodě v Kvasinách a to na stejné výrobní lince jako vozy ŠKODA SUPERB se spalovacími motory.

Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za výrobu a logistiku, říká: „Zahájení sériové výroby vozu ŠKODA SUPERB iV představuje velký krok do budoucnosti. V posledních měsících jsme důsledně pracovali na tom, abychom umožnili spuštění výroby prvního modelu s plug-in hybridním pohonem v závodě v Kvasinách. Dnešní den je výsledkem skvělého týmového výkonu.“

Aby byl závod Kvasiny připravený na speciální požadavky, které výrobní proces prvního elektrifikovaného sériového modelu značky ŠKODA vyžaduje, investovala ŠKODA AUTO přibližně 12 milionů eur. Mimo jiné byla upravena svařovna a montážní hala (viz infografika). Díky této transformaci se ŠKODA SUBERB iV s plug-in hybridním pohonem vyrábí na stejné montážní lince jako modely s konvenčním spalovacím motorem. Vzhledem k tomu, že se podlaha vozu u obou variant pohonu liší, byla ve svařovně některá zařízení upravena nebo nově instalována.

Původní hala oddělení kvality byla kompletně přestavěna. Pro výrobu a uvedení vozů do provozu musela být pracoviště v rámci montáže nově uspořádána. V rámci výrobní linky instalovala ŠKODA AUTO navíc další zásobník pro podvozkové rámy a manipulátor pro vysokonapěťové a 12voltové baterie.

Společnost ŠKODA AUTO pokračuje ve vzdělávání zaměstnanců v oblasti elektromobility. Proto v Kvasinách vzniklo nové tréninkové centrum. Školení od té doby absolvovalo již 5 500 zaměstnanců.

Start do nové éry: SUPERB iV s plug-in hybridním pohonem

Benzinový motor 1,4 TSI a elektromotor vozu ŠKODA SUPERB iV poskytují celkový systémový výkon 160 kW (218 k). Čistě elektrický dojezd činí až 56 kilometrů v cyklu WLTP, po započtení dojezdu na benzin činí dojezd na jedno nabití a natankování až 930 kilometrů. Nová varianta pohonu je k dispozici pro modely SUPERB iV v úrovních výbavy Ambition a Style, a také pro ŠKODA SUPERB iV SPORTLINE a ŠKODA SUPERB iV L&K. Světová premiéra modelu ŠKODA SUPERB iV a nové elektromobilní značky iV se konala v květnu 2019 ve slovenském hlavním městě Bratislavě. Uvedení na trh proběhne začátkem roku 2020.

Výroba modernizovaného vozu ŠKODA SUPERB probíhá v závodě ŠKODA AUTO v Kvasinách už od července 2019. Vedle vlajkové lodi značky zde také vznikají modely kategorie SUV ŠKODA KAROQ a ŠKODA KODIAQ. V roce 2018 poprvé opustilo výrobní haly závodu v Kvasinách více než 300 000 vozů během jednoho kalendářního roku. V nejmodernějším výrobním závodě ŠKODA AUTO zaměstnává kolem 9 000 zaměstnanců.

Datum zveřejnění

18.9.2019

Zdroj informací

ŠKODA AUTO a.s.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2899 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál