Servind

Jen zimní pneumatiky nestačí. 6 tipů, jak své auto udržovat v zimě

Jen zimní pneumatiky nestačí. 6 tipů, jak své auto udržovat v zimě

Přestože se tuto zimu se sněhem na vozovkách setkáváme spíše výjimečně, řidiči by měli mít své vozy na zimní mrazivé teploty a sněžení nachystány. Přípravu není radno podcenit, ušetříte si tak mnoho nepříjemností i peněz, a v neposlední řadě také snížíte riziko dopravní nehody. Na co rozhodně nezapomenout?

 

Přezutí je základ. Zkontrolujte i hloubku vzorku

Přezutí auta na zimní pneumatiky je základem, na který se nevyplácí zapomenout, obzvláště před jarními prázdninami. Používání zimních pneumatik je ze zákona povinné od 1. listopadu do 31. března za předpokladu, kdy je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy či je možné takovou situaci předpokládat. Bez výjimky jsou zimní pneumatiky povinné v oblastech označených dopravní značkou Zimní výbava, se kterými si můžete nejčastěji setkat v horách. Za nedodržení této povinnosti u nás hrozí pokuta až 2 500 korun. Při přezouvání si té zkontrolujte hloubku vzorku zimních pneumatik, zda již není příliš sjetá. Minimální povolená hloubka dezénu pro zimní pneu osobních vozů činí 4 milimetry.

Připravte si do auta sněhové řetězy

Zejména v horských podmínkách vaše auto v zimě ocení sněhové řetězy, ty by vám tak neměly přes zimu ve voze chybět. V terénu pokrytém sněhem a ledem zlepšují jízdní vlastnosti vozu, především zkracují brzdnou dráhu. V Česku jejich použití přikazuje značka C 5a v podobě modrého terče se symbolem kola s řetězy. „Jakmile se podmínky na silnici zlepší, měli byste však řetězy hned sundat. Jejich další používání není pro pneumatiky vhodné, může je poškodit. Stejně tak poněkud trpí i vozovka,“ upozorňuje Martin Hosperger, Technical Specialist společnosti ARVAL CZ. V zahraničí mohou být sněhové řetězy dokonce v zimním období povinnou výbavou. Při jízdě s nasazenými řetězy pak pamatujte na to, že nesmíte jet rychleji než 50 km/h.

Důkladně prověřte autobaterii

S kterou částí vozu jsou v zimě nejčastěji problémy? Autoservisy se shodují, že je jí autobaterie. Akumulátor se v chladném počasí rychleji vybíjí, neboť se v něm vlivem chladu zpomalují chemické reakce. Před zimou ji proto preventivně naplno dobijte a dobíjejte ji i tehdy, pokud toho přes den moc nenajezdíte. Vyplatí se též nechat si v servisu udělat její diagnostiku a zjistit, v jakém je stavu a zda bez problémů zvládne zvýšené typicky zimní nároky v podobě vyhřívání interiéru, sedadel, zrcátek či skel.

Vyměňte provozní kapaliny

Pozornost rozhodně věnujte také provozním kapalinám. Samozřejmostí je zimní směs v ostřikovačích. Chladicí kapalinu se doporučuje měnit každé 2 roky, starší by vám mohla při nízkých teplotách zamrznout a poškodit motor. Vždy si ověřte, že nová chladicí kapalina vydrží teploty alespoň mínus 30 °C. Autu pro zimní sezónu prospěje i nový olej. Pokud vlastníte dieselový či LPG vůz, nezapomeňte včas vyjezdit letní verze pohonných hmot a načerpat zásobu těch zimních.

Umýt a navoskovat

Zimní období klade zvýšené nároky také na exteriér vozu. Posypová sůl nejenže zanechává na karoserii nehezký film, ale především urychluje korozi. Zimní údržba by proto měla zahrnovat pravidelné mytí – a to ještě častěji než v jiných částech roku – a voskování auta. Pod vrstvou špíny se totiž déle drží vlhkost, což korozi též urychluje. „Při mytí nevynechávejte ani podvozek vozu, který nejlépe očistíte tlakovou hadicí. Po očistě nezapomínejte na navoskování. To jednak dobře vypadá, jednak chrání karoserii vozu, která díky vosku lépe odolává nepříznivému počasí a korozi,“ doporučuje Martin Hosperger.

Revidujte možnosti pojištění

Podle statistik Policie České republiky se v roce 2018 odehrálo celkem 104 764 dopravních nehod, z čehož téměř třetina se stala v zimních měsících (listopad až únor). Připočteme-li k tomu i vyšší riziko závad na voze, zejména baterii a motoru, způsobených chladem, vyplatí se pro toto období uvažovat o lepším zajištění auta pojištěním.

„Havarijní pojištění si můžou lidé sjednat i na krátkou dobu, tedy třeba jen na dva týdny, kdy vyrazí na dovolenou do hor. Jen je potřeba na to myslet s předstihem. Aby pojištění platilo, je potřeba auto nafotit. Kromě toho by se klienti měli zaměřit na správně nastavené limity asistenčních služeb, které zaplatí odtah nepojízdného auta po nehodě nebo při poruše,“ radí mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Datum zveřejnění

20.1.2020

Zdroj informací

LESENSKY.CZ s.r.o.

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2676 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál