Servind

Nové pneumatiky Pirelli Cinturato P7

Nové pneumatiky Pirelli Cinturato P7

Nová vysoce výkonná letní pneumatika Pirelli Cinturato P7 s inteligentní směsí je schopna se adaptovat podle teploty a jízdních podmínek. Vznikla ve spolupráci s výrobci prémiových automobilů. Navazuje na 70letou tradici Cinturato a využívá zkušeností získaných z vývoje dřívější generace P7.

Pirelli Cinturato P7 se soustředí na hlavní priority - bezpečnost a efektivnost. Technické inovace novinky zahrnují novou směs vybavenou „mechanickou inteligencí“, která se mění v závislosti na okolní teplotě. Výsledkem jsou v podstatě dvě směsi v jedné.

Inovace nové generace Cinturato P7 začínají klíčovým prvkem každé pneumatiky, a to dezénem. Je obohacený o křemičité pryskyřice, které pomáhají zvýšit přilnavost a zlepšit funkci polymerů pneumatiky. Ty jsou schopné přizpůsobit se v závislosti na teplotě pneumatik. Nová směs tedy těží z jakési „mechanické inteligence“ díky lepší distribuci částic křemíku a účinnějším interakcím mezi nimi. Zásluhou toho se vlastnosti pneumatik mohou měnit v závislosti na jízdních a teplotních podmínkách, což řidiči poskytuje extrémně široký optimální rozsah účinnosti.

Klíčovou vlastností nové pneumatiky Pirelli Cinturato P7 je bezpečnost. Stejně jako v předchozí generaci, i u nové došlo ke zlepšení ovladatelnosti za sucha. Nyní se však specialisté soustředili i na ovladatelnost za mokra. Každá část, která tvoří dezén nového modelu Cinturato P7, má specifickou funkci: od postranních a podélných drážek, jejichž vzor je speciálně určen k co nejefektivnějšímu odvodu vody, až po specifické ramenní bloky. Ty jsou navržené tak, aby umožňovaly co nejkratší brzdnou dráhu za mokra i za sucha. Celkový design a rozložení tuhosti bloků zaručují nové pneumatice Cinturato P7 největší možnou kontaktní stopu při zatáčení. Znamená bezpečný a přesný zážitek z jízdy za jakýchkoliv podmínek.

Nová pneumatika lépe absorbuje nerovnosti na silnici, což zlepšilo akustický a jízdní komfort. Celková životnost pneumatiky je vyšší o 6 %. Klesl i valivý odpor, a to v průměru o jednu třídu (-12 %). O 4 % se snížila spotřeba paliva a emise CO₂ (měřeno v cyklu WLTP). Brzdná dráha z rychlosti 100 km/h do zastavení je nyní o 4 m kratší.

Materiály, vytvořené pro novou pneumatiku, nabízejí větší mechanickou odolnost se sníženým opotřebením a zaručují lepší přilnavost za všech jízdních situací. Použití polymerů ve směsi, které mají vysokou molekulovou hmotnost, dodává pneumatice větší odolnost proti oděru, delší trvanlivost a výdrž. Dezénová směs poskytuje optimální vyvážení systému, který optimalizuje stopu na silnici, snižuje teplo generované při jízdě a přispívá k vyšší přilnavosti a zároveň k menšímu opotřebení.

Zvýšená mechanická odolnost směsi vyžaduje méně materiálu na dezén, což snižuje celkovou hmotnost pneumatiky a znamená menší valivý odpor. Snížení celkové hmotnosti bylo jedním z klíčových požadavků výrobců automobilů. Inženýři Pirelli pracovali i na posílení materiálů aniž by zasahovali do konstrukce pneumatiky. Použití vysoce odolných kordových vláken snížilo ve výsledku jejich celkový počet.

Vývoj nové pneumatiky začal před třemi lety. Nové Cinturato P7 přichází ve více než 70 homologacích a do konce roku 2020 jejich počet vzroste na víc než 100.

Datum zveřejnění

22.07.2020

Zdroj informací

Pirelli

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.204 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál