Servind

Zdravotní štít Valeo pro autobusy

Zdravotní štít Valeo pro autobusy

Společnost Valeo vyvinula nejvýkonnější systém pro sterilizaci vzduchu v interiéru všech typů autobusů. Toto zařízení dokáže v jednom cyklu proudění eliminovat více než 95 % různých typů virů včetně Covid-19. Vypořádá se i se všemi bakteriemi nebo plísněmi přítomnými ve vzduchu cirkulujícími na palubě autobusu.

Moduly jsou konstruované tak, že jsou účinné po celou dobu jízdy s cestujícími bez ohledu na zdroje infekce uvnitř či vně. Zařízení je k dispozici buď jako samostatný modul, ale lze jej také přímo integrovat do systému klimatizace vozidla. Pro ničení virů a bakterií používá technologii ultrafialového světla podobnou té, která se již dlouho využívá v lékařských a nemocničních zařízeních. UV paprsky fungují jako baktericid a germicid a dokáží zahubit veškeré mikroby, jako jsou viry a patogeny. Zabraňují jejich šíření a mohou být použity jako alternativa k jiným dezinfekčním metodám. Díky této technologii není třeba využívat chemické dezinfekční prostředky.

Společnost Valeo vytvořila jedinečné řešení integrující zdroj UV světla od jednoho z předních světových odborníků na tuto technologii, a tzv. světelný labyrint, který zabraňuje šíření UV záření mimo jeho kovovou skříň. Díky němu je UV záření vystaven výhradně cirkulující vzduch, nikoliv cestující. Vysokou účinnost v hubení virů potvrdil Ústav lékařské virologie fakultní nemocnice Goethe ve Frankfurtu nad Mohanem.

Jako vůbec první toto zařízení integroval coby sériové vybavení autobusů jeden brazilský výrobce. Konstrukce jednotky je navržena tak, aby byla kompatibilní s autobusy všech typů a velikostí, ať už jsou vybavené klimatizací, nebo ne, a zároveň tak, aby vydržely všechny povětrnostní podmínky. Valeo nyní plánuje uvést toto řešení na trh v Evropě, Americe a v Asii.

Čističe vzduchu společnosti Valeo se budou nabízet i provozovatelům vozidel, která již jsou v provozu. Mohou být totiž poměrně jednoduše přizpůsobena stávajícím klimatizačním a ventilačním systémům. Namontovat se dají i do autobusů bez klimatizace. Společnost Valeo současně pracuje na zavedení této technologie i pro osobní vozidla.

Díky třem vrstvám netkaného materiálu a přírodnímu povlaku, který se skládá z polyfenolů z rostlin, ovoce, zeleniny a dobrých oxidantů, blokují ultrajemné částice, škodlivé plyny, houby, plísně a některé virové částice větší než 0,3 μm (nebo 0,0003 mm).

Úroveň ochrany filtrů společnosti Valeo byla certifikována dvěma nezávislými certifikačními orgány - TÜV Sud v Evropě a CATARC (China Automotive Technology and Research Center) v Číně. Ty poukazují na to, že filtry blokují 96 % pylových alergenů a 99,8 % virů, včetně koronavirů. Jsou proto v souladu s normou ISO 18184, která specifikuje zkušební metody, které musí být použity k určení antivirové aktivity textilních výrobků.

Díky vysoce účinným filtrům společnosti Valeo je vzduch v kabině o průměrné velikosti 3 m3 vyčištěn za méně než 5 minut pouhým zapnutím klimatizace. Mohou být přizpůsobeny velkému počtu vozidel, a to i v případě, že model vozu nebyl původně vybaven polyfenolovým filtrem. Nalézt se dají u specializovaných distributorů náhradních dílů.

 

Datum zveřejnění

10.10.2020

Zdroj informací

Valeo

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2578 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál