Servind

Fotovoltaická elektrárna v STC Škoda Auto

Fotovoltaická elektrárna v STC Škoda Auto

Společnost Škoda Auto ve spolupráci s firmou ČEZ Solární, dceřinou společností ČEZ ESCO a energetickou společností Ško-Energo nainstalovala na střechách svého Servisního centra v Kosmonosech solární panely. Panely na komplexu budov zabírají celkovou plochu přes 2200 m2 a ročně dodají více než 450 MWh ekologické energie. Automobilka tak v Kosmonosech pokrývá téměř 25 % své spotřeby elektřiny pomocí nových fotovoltaických modulů. I toto opatření je součástí strategie Green Future, do které společnost Škoda Auto sloučila své ekologické aktivity.

Energie z fotovoltaické elektrárny se ukládá do bateriového úložiště a je možné ji kdykoli odebírat. Elektrárna má nejvyšší jmenovitý výkon 441 kWp (kilowatt-peak). Investici ve výši 30 milionů korun podpořila také Evropská unie v rámci programu OPPIK Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky.

Vedoucí After Sales společnosti Škoda Auto Stanislav Pekař vysvětluje: „S novou fotovoltaickou elektrárnou pokryjeme čtvrtinu spotřeby elektřiny našeho Servisního a tréninkového centra v Kosmonosech energií získanou klimaticky neutrálním způsobem. Sluneční energii je možno ukládat do baterií o výkonu 570 kWh, odkud je ji možné kdykoli odebírat, mimo jiné k nabíjení baterií vozů s elektrickým pohonem.“

„Vlastní výroba ekologické energie v průmyslových podnicích je globálním i evropským trendem, který se čím dál víc dostává i do České republiky. Progresivní společnosti jako Škoda Auto se o CO2 neutrální řešení více a více zajímají a s vlastní fotovoltaickou elektrárnou mají jistotu, že jejich podnik využívá skutečně čistou elektřinu. Pro výstavbu fotovoltaických elektráren lze využít prakticky jakoukoliv střechu, která míří na jih, východ, nebo západ,“ říká obchodní ředitel ČEZ ESCO Vlastimil Vyskočáni.

Společnost Škoda Auto své ekologické aktivity sloučila do strategie GreenFuture, která se dělí do tří oblastí: GreenProduct se zaměřuje na vývoj energeticky efektivních pohonů a na použití recyklovatelných materiálů ve vozech. Pomocí opatření z oblasti GreenRetail podporuje ekologické hospodaření svých prodejních zastoupení a servisních dílen. GreenFactory zahrnuje veškeré aktivity, umožňující výrobu šetrnou vůči přírodním zdrojům.

Datum zveřejnění

20.11.2020

Zdroj informací

Škoda Auto

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3146 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál