Servind

Digitální transformace „Made by MEWA“

Digitální transformace „Made by MEWA“

Poskytovatel textilních služeb MEWA se svými 45 pobočkami a vlastním vozovým parkem dodává více než 190 000 společnostem po celé Evropě průmyslové textilie s možností opakovaného použití. Kompletní servis zahrnuje kromě čisticích utěrek z vlastní tkalcovny také pracovní nebo ochranné oděvy a doplňky. Inovativní rodinný podnik začal již před 10 lety s digitalizací výrobních procesů. Jak ale digitální transformace souvisí se systémem čisticích utěrek MEWA a jaké výhody nabízí zákazníkům? 

„Vyzvednout, vyprat, dovézt“ - tak je možné shrnout hlavní obchodní princip společnosti MEWA, která poskytuje textilní služby. Již v roce 2011 se při zahájení provozu zařízení pro zpracovávání čisticích utěrek v severním Německu rozhodla MEWA důsledně zavést nové procesy pro uživatele, operátory a manažery. Využívá k tomu digitální technologie.

„Náš přístup měl od samého začátku podobu celistvého konceptu. Počínaje od technických procesů, přes neodmyslitelný management energetiky až po činnosti spojené s výrobou, jako například zpracovávání čisté a odpadní vody. Našim cílem je do roku 2024 co nejvíce digitalizovat všechny postupy a systémy,“ vysvětluje Uwe Schmidt, vedoucí technické přípravy výroby & logistiky v MEWA.

Systém čisticích utěrek nabízí stejnou kvalitu a standardy služeb v celé Evropě

Systém opětovného využívání produktů společnosti MEWA usnadňuje práci malým i velkým podnikům z oblasti průmyslu a řemesel. Použité utěrky se vyzvedávají ve stanoveném čase, poté se v souladu s normami vyperou a po důkladné kontrole kvality se opět vrací k zákazníkovi. Digitalizace přitom umožňuje perfektní ověření všech procesů. Zaručuje, že utěrky na 100 % drží tvar a spolehlivě fungují.

Komplexní cyklus s víceúrovňovým kontrolním systémem garantuje, že každá čisticí utěrka, kterou zákazník dostane, splňuje vysoké kvalitativní nároky. Po vyprání naši zaměstnanci utěrky nejprve důkladně prohlédnou. U všech textilií prověří, zda jsou čisté, jestli nejsou opotřebované, děravé nebo roztřepené. Poté přichází na řadu digitální zkouška včetně elektronického vážení. Každá nová utěrka MEWA má totiž stejnou váhu, v průběhu času ale ztrácí na hmotnosti kvůli běžnému opotřebení. Větší gramáž naopak může znamenat zbytek nečistot nebo usazenin jako jsou oleje, barvy a kovové částice. Příliš lehké utěrky jsou automaticky vyřazeny. Pokud naopak váží více, musí se ještě jednou vyprat. Detektory kovu zkontrolují případné kovové zbytky a tyto utěrky se rovněž vytřídí.

Pro získání přehledu o důležitých ukazatelích různých postupů se plánují ve všech podnicích MEWA speciální digitální panely. Tímto způsobem lze kontrolovat spotřebu zdrojů a zvýšit efektivitu systému.

„Digitalizace nám ukazuje dostupnost zařízení, stabilitu procesů a naši produktivitu. Podporuje nás v celé Evropě při poskytování služeb zákazníkům, kteří tak včas dostávají stejnou kvalitu se standardem služeb a výhodnými náklady,“ vysvětluje Uwe Schmidt.

Automatizované mycí linky pro čisticí utěrky MEWA

Dalším příkladem digitalizace ve společnosti je třetí mycí linka pro čisticí utěrky zřízená v roce 2019 na francouzské pobočce v Avermes. V rámci přestavby bylo dřívější ruční zacházení s bezpečnostními kontejnery MEWA Safety Container (SaCon®) nahrazeno systémem s automatizovaným procesem.

„S naší vysoce moderní mycí linkou garantujeme zákazníkům prvotřídní úroveň kvality pro čisticí utěrky. Díky novému logistickému systému můžeme také přepravovat bez dodatečného využití lidské síly velké množství bezpečnostních kontejnerů. Ty slouží k ukládání a bezpečné přepravě použitých, opakovatelně využitelných čisticích utěrek. Díky tomu dochází ke zkvalitňování organizace práce a k větší bezpečnosti našich zaměstnanců,“ vysvětluje Christoph Sporrer, technický vedoucí z francouzské pobočky společnosti MEWA.

Ve střednědobém horizontu by měly být všechny podniky, ve kterých se zpracovávají čisticí utěrky MEWA, vybaveny automatickou mycí linkou, kde se také čistí bezpečnostní kontejnery.

Datum zveřejnění

28.11.2020

Zdroj informací

MEWA

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2523 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál