Servind

Na vodík bez silniční daně

Na vodík bez silniční daně

Finanční správa upřesnila dosavadní výklad zákona o silniční dani, který počítá s osvobozením od daní u vozidel s elektrickým pohonem, a do výkladu zahrnula i elektromobily s palivovým článkem (FCEV).

Podle § 3 písm. f) bod 1 zákona č. 16/1993 Sb., o dani silniční, jsou od daně osvobozena vozidla pro dopravu osob nebo vozidla pro dopravu nákladů s největší povolenou hmotností méně než 12 t, která mají elektrický pohon. Nejrozšířenější technologií pro ukládání energie je dnes u elektromobilů využití akumulátorů, v praxi jsou ale stále častěji provozována vozidla využívající vodíkové palivové články, přičemž očekávat lze další rozvoj této technologie a širší využití v běžném provozu.

Z hlediska osvobození od daně silniční je v případě využití vodíku nutné rozlišovat, zda se jedná o vozidlo na vodíkový pohon, která využívají pro svůj pohon vodík jako pohonnou hmotu, nebo elektromobil, který je vybaven vodíkovým palivovým článkem (označovaný jako FCEV). Osvobození od daně silniční se týká právě FCEV, tedy vozidel generujících elektrickou energii z palivových článků. U těchto vozidel tedy lze aplikovat osvobození pro vozidla mající elektrický pohon podle § 3 písm. f) bod 1 zákona o dani silniční. Naopak osvobození od silniční daně se netýká vozidel, které pro svůj pohon využívají spalovací motor na vodík.

Datum zveřejnění

11.12.2020

Zdroj informací

AutoSAP/Finanční správa

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3251 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál