Servind

Nové pojetí carsharingu

Nové pojetí carsharingu

Český carsharing Autonapůl zavádí pilotní provoz jednosměrných cest mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Uživatelé systému už nemusejí vracet auto do města, v němž si jej vyzvedli. Družstvo provozující sdílená auta v celé České republice tak po nedávném posílení východočeské flotily přichází s dalším benefitem pro místní obyvatele.

Požadavek na zavedení jednosměrných cest vzešel z nedávného průzkumu mezi uživateli Autonapůl. „Z výsledků našeho průzkumu vyplynulo, že 71 % uživatelů carsharingu na východě Čech jednosměrné cesty mezi Pardubicemi a Hradcem Králové využije. Díky nedávnému posílení královéhradecké flotily o komfortní Octavii combi jsme se rozhodli vyjít sdílníkům vstříc a vyzkoušet, jak bude v Česku ojedinělá nabídka fungovat. Pro jednosměrné cesty jsme vytvořili virtuální město Hradubice, což je pojem, který podle našeho průzkumu i sami místní v nadsázce používají. Odkazuje na blízkost obou měst a k symbolickému propojení Hradce Králové a Pardubic pro potřeby carsharingu se hodí,“ říká ředitel Autonapůl Michal Šimoník.

V Hradci Králové a Pardubicích působí Autonapůl jako jediná carsharingová společnost. Službu v obou městech využívají desítky uživatelů. Zájem o ni v posledních měsících roste stejně, jako ujetá vzdálenost. Od začátku roku 2020 i přes všechna omezení pohybu lidé ve východočeských vozech Autonapůl ujeli 44 091 km. Možnost jednosměrného cestování mezi dvěma městy aktuálně nenabízí žádný z carsharingů ani v jiných městech v České republice.

Sdílníci si jednoduše vyzvednou vůz v jednom městě a přejedou s ním do města sousedního, které režim jednosměrných cest také podporuje. Pro pilotní provoz mohou uživatelé carsharingu využít Škodu Citigo. Další tři auta zůstanou v režimu jako dosud, tedy s nutností je vrátit do jejich výchozího města a zóny.

„Pokud jedete třeba na vícedenní pracovní cestu a potřebujete být v cíli brzy ráno, často je rychlejší spojení z Pardubic a přípoje občas pokulhávají. Jako Hradečák si tak prostě vezmu ráno auto v Hradci, odstavím ho v Pardubicích a nic dál neřeším. Ušetřím 400 korun, protože nemusím platit za celý den využití auta, které si navíc hned může půjčit někdo další. Auto je tak v pohybu, je efektivně využité a nezabírá parkovací místo někomu dalšímu,“ připomíná zkušenosti z praxe sdílník Jaroslav Hamáček, který využívá sdílené vozy Autonapůl už pět let.

Naplánovat si využití auta a zarezervovat si ho dopředu bude možné jak u Citiga, tak u všech ostatních vozů, ke kterým patří Škody Fabia Combi či Škoda Octavia Combi. U větších aut budou mít sdílníci jistotu, že budou pro vyzvednutí ve svém městě a zóně (města jsou rozdělena na menší okrsky pro snadnější vyzvednutí), pouze Citigo bude moci předchozí uživatel odstavit v obou městech. Rezervace s předstihem je možná i u něj, ale bez garance, ve kterém městě nakonec bude k vyzvednutí.

Autonapůl plánuje pilotní provoz virtuální zóny „Hradubice“ vyhodnotit v průběhu jara 2021. Jakmile carsharing nasbírá data z provozu a zpětné vazby od uživatelů, rozhodne o dalším směřování služby jednosměrných cest i dalším případném posílení místní flotily.

Autonapůl po celé republice provozuje 80 sdílených aut různých kategorií, od malých městských vozů přes rodinná kombi po osobní dodávky či elektromobily. Působí v Praze, Brně, Pardubicích, Hradci Králové, Liberci, Plzni, Ostravě, Olomouci a Českých Budějovicích. Cestující Českých drah mohou na služby tohoto carsharingu využít jako slevu své ČD body.

Datum zveřejnění

13.1.2021

Zdroj informací

Autonapůl

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1996 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál