Servind

Růst počtu nabíjecích stanic ABB

Růst počtu nabíjecích stanic ABB

Zatímco v roce 2019 vývoj počtu nových stanic odpovídal předchozímu roku a ABB instalovalo v průměru 5 - 6 nabíjecích stanic měsíčně, vloni tento objem činil téměř 10 instalací měsíčně. Aktuálně ABB v ČR uvádí do provozu už 300. nabíjecí stanici, a to u obchodu Kaufland v pražské Michli pro společnost ČEZ.

Počet instalovaných stanic ABB ročně

rok

počet

2016

28

2017

26

2018

62

2019

67

2020

118

„Rok 2020 byl pro nás s téměř 120 instalovanými nabíjecími stanicemi v Česku rekordní. Spolu s partnery, mezi které patří i všechny velké energetické společnosti, se nám daří pokrývat vcelku rovnoměrně celé území republiky. Česko je v přechodu na elektromobilitu oproti leaderům, jakými jsou v EU třeba Německo či Nizozemí, velmi opatrné. Očekáváme nicméně, že trend i u nás dále zrychlí, což jde ruku v ruce s počty registrovaných elektrických vozů, které rostou také v násobcích,“ komentoval vývoj nabíjecí infrastruktury pro vozidla na elektrický pohon ředitel jednotky ABB Elektrotechnika Vladimír Janypka.

ABB se podílí na budování sítě rychlonabíjecích stanic ve spolupráci s největšími dodavateli elektřiny v České republice, jako jsou společnosti ČEZ, PRE nebo E.ON. Vedle toho dodává stanice k supermarketům Lidl.

„Díky spolupráci s ABB a našimi infrastrukturními partnery v čele se sítěmi prodejen, čerpacích stanic a restaurací se nám loni podařilo instalovat přes 80 veřejných dobíjecích stanic, což je meziročně o 30 více. Celkově v naší síti spolehlivě funguje přes 200 stanic ABB. Letos bychom navzdory pokračující pandemii chtěli udržet loňské tempo výstavby nových, převážně rychlodobíjecích stanic. Do pěti let cílíme na ztrojnásobení celkového výkonu stanic v naší síti až na 50 000 kW a udržení pozice lídra na českém trhu veřejného dobíjení,“ říká manažer útvaru čisté technologie ČEZ Tomáš Chmelík.

Společnost ABB vstoupila na trh elektromobility již v roce 2010. K dnešnímu dni prodala více než 400 000 nabíjecích stanic pro elektrická vozidla ve více než 85 zemích, z toho bylo více než 20 000 rychlonabíjecích stanic na stejnosměrný proud a 380 000 na střídavý, včetně stanic prodaných prostřednictvím dceřiné společnosti Chargedot.

Datum zveřejnění

3.3.2021

Zdroj informací

ABB

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2587 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál