Servind

Místo na skládku do bioplynky

Místo na skládku do bioplynky

Společnost Energy financial group (EFG) a její bioplynová stanice EFG Rapotín BPS zahájily spolupráci s městem Šumperk. Občané budou nově moci třídit gastroodpad, tedy zbytky z kuchyně a prošlé potraviny, do sběrných nádob, z nichž následně poputuje do nedaleké bioplynky k dalšímu zpracování na zelenou elektřinu, teplo a biometan. Šumperk chce tímto způsobem řešit narůstající množství skládkovaného odpadu a umožnit jeho efektivnější třídění.

„Množství komunálního odpadu každoročně narůstá a jeho správné třídění je způsobem, jak ulevit už tak přeplněným skládkám. Podle našich informací je až 30 % odpadu z domácností tvořeno zbytky z kuchyně. Právě ty se však dají využít pro energetické zpracování. Z toho důvodu pro nás byla spolupráce s Energy financial group, která provozuje nedaleké zařízení v Rapotíně, vhodným řešením. Projekt je zatím v začátcích, nejprve musíme otestovat ochotu občanů třídit odpad novým způsobem. V tuto chvíli čekáme, jak se tato iniciativa ujme," vysvětluje místostarosta Šumperka Jakub Jirgl.

Rozhodnutí obce částečně souvisí se změnou odpadové legislativy. Počátkem letošního roku vstoupil v platnost nový zákon o odpadech, který zohledňuje požadavky Evropské unie na vyšší míru třídění a znovuvyužití komunálních odpadů. Do roku 2025 by se měl podíl vytříděných využitelných složek odpadu navýšit alespoň na 60 %, tzn. zhruba o 20 % oproti současnému stavu. Shromažďování gastroodpadu z domácností je jedním z prostředků, jak toho docílit. V budoucnu se navíc počítá s nárůstem poplatků za skládkování využitelného odpadu, do roku 2030 by se mohl zvýšit ze současných 800 Kč/t až na 1850 Kč/t. Dá se očekávat i sílící tlak na zpracování odpadu v rámci regionů, aby zbytečně necestoval do vzdálených lokalit.

„Naše bioplynová stanice dokáže ekologicky zpracovat širokou škálu biologicky rozložitelných odpadů na bioplyn, elektrickou energii a teplo. Ty následně distribuujeme ke koncovým zákazníkům. Navíc odběratelé, ke kterým se naše elektřina dostane, se budou moci přesvědčit, že je odpad skutečně zpracován užitečným způsobem. Projekt v Šumperku je první vlaštovkou, v současnosti aktivně jednáme i s dalšími městy a obcemi Olomouckého a Zlínského kraje a věříme, se nám povede v první polovině letošního roku tento pilotní projekt rozšířit," doplňuje obchodní ředitel EFG Rapotín BPS Ondřej Černý.

Bioplynová stanice EFG Rapotín BPS vznikla jako jedna z prvních odpadářských bioplynových stanic u nás. Ročně zpracuje 30 000 tun biologicky rozložitelného odpadu, z něhož vyprodukuje bioplyn, který dále upravuje na elektřinu a teplo a rovněž biometan. Vlastnosti tohoto vysoce kvalitního plynu jsou srovnatelné s plynem ze zemního plynu. Biometan tak může být vtláčen do plynárenské soustavy nebo využit jako pokročilé ekologické palivo BioCNG. To může EFG nově využívat i v rámci vlastního vozového parku, který se nově rozrostl o vozy na CNG. Zelenou elektřinu EFG nabízí přímo koncovým zákazníkům prostřednictvím společnosti EFG Green energy.

Datum zveřejnění

23.3.2021

Zdroj informací

Energy financial group (EFG)

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2542 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál