Servind

Toyota Mirai na český trh

Toyota Mirai na český trh

„Toyota Mirai druhé generace v mnoha ohledech předbíhá dobu a přináší unikátní technologie oproti konkurenci. Již nyní je tento výjimečný model k objednání pro zájemce na českém trhu a jsme nadšení, že stojíme u začátku vodíkové éry v České republice," říká generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.

Pětimístný vůz Toyota Mirai druhé generace je luxusní sedan o délce 4975 mm s pohonem zadních kol postavený na platformě GA-L (Global Architecture Lexus). Pohání jej trakční elektromotor s výkonem 134 kW (182 k). Mirai zrychlí z 0 na 100 km/h za 9 s a dosáhne maximální rychlost 175 km/h.

Tankování plynného vodíku funguje prostřednictvím plnícího ventilu pod tlakem 70 MPa (700 bar). Vodík o hmotnosti 5,6 kg pojmou tři vysokotlaké zásobníky v zadní části. Čistý vodík z nádrží se za provozu slučuje s kyslíkem nasávaným kompresory v přední části vozu a k finální reakci pak dochází v palivovém článku pod kapotou vozu. Takto vzniklá elektrické energie pohání elektrický motor a jako jediný odpad této reakce je vodní pára. Je možné s ním parkovat v Praze na modrých a fialových zónách zdarma a využívat všech výhod spojených se speciální ekologickou registrační značkou EL.

Základní údaje o jízdě se promítají na velký head-up displej a o ovládání multimédií se stará HD displej o velikosti 12,3“.

Cena Toyoty Mirai na českém trhu začíná na 1,7 milionu Kč za výbavu Comfort a 1,8 milionu Kč za verzi Executive. Za 2 miliony Kč je výbava Executive s paketem VIP. V nabídce je také financování, a to pětiletý úvěr Toyota Kredit nebo úvěr Toyota Garant, u něhož se lze rozhodnout až v průběhu smlouvy o formě jejího ukončení. Součástí smlouvy je i pojištění a garance zůstatkové hodnoty. Toyota poskytuje na vůz i na vodíkový pohon včetně vysokotlakých nádrží standardní záruku v délce 5 let.

Datum zveřejnění

26.4.2021

Zdroj informací

Toyota

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2684 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál