Servind

Také Peugeot e-Expert pojede na vodík

Také Peugeot e-Expert pojede na vodík

Poté, co Opel oznámil, že bude od podzimu dodávat dodávku Vivaro-e Hydrogen s palivovými články, následuje podle očekávání také Peugeot a jeho e-Expert Hydrogen se stejným systémem pohonu.

Peugeot e-Expert Hydrogen s plug-in hybridním pohonem využívajícím palivové články se, stejně jako  Opel Vivaro-e Hydrogen, dostane do sériové výroby ještě letos. Má dojezd přes 400 km. Systém pohonu doplňuje vysokonapěťový akumulátor 10,5 kWh, který lze nabíjet externě.

Vozidlo pohání elektromotor 100 kW známý z jiných elektrických vozidel skupiny Stellantis. Při ustálené rychlosti mu energii dodávají palivové články, při rozjezdu a akceleraci se přidává energie z akumulátoru umístěného pod sedadly. E-Expert Hydrogen nabízí tři jízdní režimy: Eco s výkonem 60 kW (82 k) a 190 N.m pro optimalizovaný dojezd, Normál s 80 kW (109 k) a 210 N.m pro každodenní použití a Power se 100 kW (136 k) a 260 N.m pro maximální výkon při přepravě těžkých nákladů.

Tři nádrže z uhlíkových vláken na vodík uložený pod tlakem 700 bar jsou umístěny pod podlahou vozidla a mají celkovou kapacitu 4,4 kg. Vodík lze natankovat za 3 minuty. Plně nabitý akumulátor umožní dojezd s čistě elektrickým pohonem 50 km. Akumulátor se nabíjí ze třífázové 11 kW palubní nabíječky za méně než hodinu.

Peugeot e-Expert Hydrogen je k dispozici v délkách Standard (495 cm) a Long (530 cm). Objem nákladového prostoru je až 6,1 m³ jako u verzí s turbodieselem i elektrickým pohonem s akumulátorem. Užitečné zatížení je až 1100 kg, hmotnost přívěsu až 1000 kg.

Peugeot e-Expert Hydrogen bude k dispozici od konce roku. Základ vozu se jako elektrifikovaná verze vyrábí ve Francii a poté se dokončuje v kompetenčním centru společnosti Stellantis pro vodíkovou technologii v Rüsselsheimu.

Datum zveřejnění

1.6.2021

Zdroj informací

Peugeot

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.215 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál