Servind

Prezentace autobusů Scania Citywide

Prezentace autobusů Scania Citywide

Citywide je prvním zástupcem nové generace autobusů Scania. Nabízí možnost pohonu na všechna aktuálně dostupná paliva. Plně elektrickou verzi si mohli v Chrášťanech vyzkoušet také zákazníci v České republice a v Senci na Slovensku. Obou akcí se zúčastnily desítky zástupců dopravních podniků.

Testování plně elektrické varianty modelu Citywide probíhalo přímo u zákazníků v jejich reálném provozu a na pravidelných linkách, kde si tak mohli snadno ověřit, zda je tato elektrická varianta pro jejich potřeby vhodná.

„Zkušební provoz v reálných podmínkách přinesl našim zákazníkům relevantní data. Máme pozitivní zpětnou vazbu také od řidičů klasických autobusů se spalovacím motorem. Díky testování si zároveň mohli všichni ověřit novinky, které tato generace přináší. Nový je totiž nejen vzhled, ale také to, co se skrývá pod výrazně prosklenou karoserií,“ říká manažer prodeje autobusů Scania Lukáš Martinů.

Zásadní u modelu Citywide LE 12M je snížení provozní hmotnosti o 600 kg.  Budoucím zákazníkům to přinese nejen nižší provozní náklady, ale také vyšší přepravní kapacitu a snížení emisí CO2, což přispívá k nižší zátěži na životní prostředí. Nová je také možnost volby konkrétní délky vozidla, která může být volena po 10 cm. Výsledkem je autobus vyrobený na míru pro konkrétní aplikaci.

Nový je také prostor pro cestující s výš umístěným stropem a velkými okny. Použity jsou kvalitní materiály a je zde také řada chytrých řešení, například uchycení sedadel v bocích pro snadné čištění nebo použití materiálů v přírodních barvách.

„Mě osobně nejvíce upoutalo přepracované pracoviště řidiče, které dosahuje a mnohdy i převyšuje úroveň v osobních automobilech. Na první pohled jsou zřejmé kvalitní materiály z měkčených plastů, přehledná palubní deska s přístroji s grafikou ve vysokém rozlišení a fantastický výhled z vozidla. Vylepšená je také ergonomie, nová jsou tlačítka a multifunkční volant, přibyla odkládacích místa a schránky pro osobní věci řidiče. V takovémto prostředí se bude cítit skvěle a uvolněně každý řidič, což se v konečném důsledku přenese i na pasažéry, takže spokojeni budou i provozovatelé těchto autobusů,“ říká Lukáš Martinů.

Přestože model Citywide nabízí možnost zvolit si pohonnou jednotku na téměř jakýkoliv druh u nás dostupných paliv, je to elektrická varianta, která může nejvíce přispět ke snížení produkovaných emisí ve městech a okolí. Svým zákazníkům proto Scania v této oblasti nabízí kompletní řešení zahrnující také dobíjecí infrastrukturu.

Scania CER už zaznamenala první objednávky. Citywide bude od října vozit cestující v Břeclavi. „S dalšími zákazníky jsme v kontaktu a připravujeme nabídky pro výběrová řízení,“ uzavírá Lukáš Martinů.

Datum zveřejnění

20.7.2021

Zdroj informací

Scania

Foto: Scania

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1836 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál