Servind

Národní soutěž pro řidiče v chytré a bezpečné jízdě

Národní soutěž pro řidiče v chytré a bezpečné jízdě

Autoklub České republiky společně s Mezinárodní automobilovou federací FIA zahajuje od října 2021 národní soutěž pro řidiče v chytrém, bezpečném a ekologicky odpovědném řízení. Česká republika se prostřednictvím Autoklubu ČR stává jednou z prvních zemí světa, která se zapojuje do FIA Smart Driving Challenge.

Ambasadorem soutěže a zároveň týmovým lídrem za ČR je automobilový závodník a dosud jediný český jezdec ve Formuli 1 Tomáš Enge. Podporu výzvě vyjádřila i Platforma VIZE 0. Řidiči mohou za svoji účast získat zajímavé odměny – jod kurzu bezpečné jízdy až po zapůjčení vozidla zdarma na celý víkend.

Soutěže se může zúčastnit každý řidič. Zapojení je jednoduché a bezplatné. Spočívá ve stažení aplikace a připojení mobilního telefonu přes Bluetooth k informačnímu systému vozu. Soutěž pod hlavičkou FIA takto probíhá celkem na pěti kontinentech a plánuje se ji zúčastnit celkem 30 států. Česká republika je pátou zemí na světě, která pořádá národní kolo.

Aplikace pracuje nezávisle na stavu vozovky, typu automobilu a jeho pohonu. Tento systém dokáže nezávisle posoudit technické dovednosti i styl jednotlivých řidičů s jasným výstupem v podobě známky, tzv. skóre za styl jízdy.

Chytrá jízda znamená jezdit bezpečně, ohleduplně k životnímu prostředí a zodpovědně. Tedy ve zkratce přizpůsobit rychlost jízdy aktuálním podmínkám, stoprocentní soustředěnost, předvídavost a dostatečná rezerva doby jízdy, lehká noha na plynu.

FIA Smart Driving Challenge Czech je rozdělena na dvě fáze. První je tréninková a trvá do 25. září. Od 26. září proběhnou tři soutěžní týdny - vždy od neděle do neděle - s každotýdenním hodnocením. Je zapotřebí odjet minimálně jeden ze tří týdnů, aby účastníci postoupili do finálového kola, a to od 17. do 24. října.

„Nejlepších 20 řidičů z finálového kola podle nejlepšího skóre postoupí do listopadového super finálového kola, které se bude konat 13. listopadu v Sosnové u České Lípy. Do super finále bude vybráno ještě dalších 10 soutěžících, kteří dostanou tzv. divokou kartu. Řidiči se budou muset zúčastnit fyzicky. V jedné části bude připravena trasa v silničním provozu, kterou finalisté absolvují se svým autem a hodnocena prostřednictvím aplikace FIA SDC. Dále budou připraveny disciplíny na zručnost a připravíme také znalostní testy,“ objasnil Libor Budina, manažer Road Safety Autoklubu ČR, který má národní soutěž na starosti.

Všichni zúčastnění soutěže se mohou stát bezplatně členy Autoklubu ČR. Super finalisté získají ceny od partnerů Autoklubu ČR - poukázky na bezpečnou jízdu a také zapůjčení vozidel na víkend zdarma. Nejlepší tři řidiči z posledního kola v říjnu budou navíc oceněni FIA.

Výzvy se může zúčastnit každý. Zapojení je jednoduché a bezplatné.

- Stáhněte si aplikaci FIA SDC (FIA Smart Driving Challenge) přes Google Play nebo App Store

- Zaregistrujte se a vyberte zemi Česká republika

- Připojte svůj mobilní telefon pomocí Bluetooth k informačnímu systému svého vozu.

- Začněte jezdit! Těšíme se, až budeme jezdit chytře s vámi! Více informací naleznete zde: https://www.autoklub.cz/autoklub-cr/obecny-motorismus/fia-smart-driving-challenge-czech/

Datum zveřejnění

21.9.2021

Zdroj informací

Autoklub ČR

Foto: Autoklub ČR

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2806 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál