Servind

Projekt CarTrax chce změnit trh s ojetinami

Projekt CarTrax chce změnit trh s ojetinami

V České republice vzniká největší platforma na fyzickou a online prověrku ojetých vozů. Do roka se chce rozšířit i do dalších evropských zemí. Služba CarTrax využívá prověření servisní historie carVertical a kontroly v servisní síti LKQ CZ.

Zájemci o nákup nebo prodej ojetého vozu mají od července k dispozici unikátní službu CarTrax. Ta nabízí nezávislou fyzickou i online kontrolu vozidla v síti přibližně 340 partnerských servisů, tzv. CarTrax Pointů, po celé České republice. CarTrax tak řeší problémy stovek tisíc lidí, kteří každoročně kupují ojetý vůz, ale chybí jim k němu informace o jeho aktuálním technickém stavu, případně se nechtějí spoléhat pouze na informace od prodávajícího.

„Poptávka po rychlé, nezávislé, a především odborné prohlídce je u zájemců o nákup ojetého vozu vysoká. Takový zájem se ale dal očekávat. Trh s ojetými vozy zažívá velmi turbulentní období. Kvůli nedostatku ojetin se na český trh dostávají ve velkém počtu také nekvalitní vozidla ze zahraničí, mnohdy bez servisní historie. V takové situaci je velmi užitečné nechat si vůz pečlivě prověřit nezávislou odbornou autoritou podle jednotné servisní metodiky,“ říká Pavel Foltýn, generální ředitel a ředitel rozvoje služeb.

Součástí odborné prohlídky vozidla je nejen fyzická kontrola více než 250 revizních položek, včetně měření tloušťky laku a napojení na servisní diagnostiku, ale také kompletní prověření servisní historie vozu v mezinárodním systému carVertical. Ten na základě dostupnosti relevantních dat prověří stav ujetých kilometrů, a to včetně kontroly možného přetočení tachometru. Kontrola carVertical zahrnuje i kontrolu možného odcizení vozidla ve vybraných evropských zemích, případně jeho minulé prodeje, a to včetně uvedení prodejní ceny a fotografií vozu. V systému se také prověřují případné havárie vozu a ceny za jejich opravu.

Ve službě je navíc zahrnuto, že odborný technik CarTrax Pointu zhodnotí celkový stav vozidla a doporučí nezbytný servis, a to včetně vyčíslení přibližných finančních nákladů. Odbornou prohlídku vozidel zajišťuje síť 340 CarTrax Pointů, servisních partnerů americké skupiny LKQ Corporation, resp. jejího českého zastoupení LKQ CZ s.r.o. To na českém trhu provozuje největší sítě nezávislých autoservisů pod značkami Auto Kelly Autoservis a Partner Elit.

„Z partnerství se společností CarTrax máme upřímnou radost. Je to unikátní služba, která pomůže zákazníkům získat odborné a nezávislé informace o technickém stavu ojetého vozu,“ říká ředitel servisní sítě LKQ CZ Tomáš Kabrhel.

Od července 2021, kdy služba začala fungovat ve zkušebním provozu, prověřil systém CarTrax už více než 200 vozidel. Zástupci společnosti CarTrax plánují, že v roce 2022 vstoupí se svojí službou i na trhy v sousedních zemích.

Jak CarTrax funguje

Zákazník si na webových stránkách www.cartrax.cz vybere vhodný servisní program a systém mu doporučí nejbližší servis, kde lze program využít. Po zaplacení služby se s vygenerovaným QR kódem dostaví do vybraného CarTrax pointu, kde si technik QR kód načte svým tabletem. V aplikaci se tak technikovi ihned zobrazí konkrétní servisní program, resp. servisní položky, které má na vozidle zkontrolovat. Výsledky kontroly pak technik průběžně vybírá z položek v menu aplikace a vše jednoduše zadává do tabletu. Na konci prohlídky systém CarTrax vygeneruje PDF s kompletním popisem technického stavu, doporučenými opravami i jejich finanční náročností. Toto PDF se navíc automaticky odešle do zákazníkova e-mailu. Jestliže si klient objednal program s kontrolou v systému carVertical, obdrží v emailu také výsledek této kontroly.

„Zájemci o ojetý vůz jsou v drtivé většině případů odkázáni pouze na informace, které jim sdělí prodávající. Takové informace ale nemusejí být, například u dovezených vozidel, vždy úplné nebo pravdivé. Kupující při nákupu ojetého vozu požadují především férové, úplné, a hlavně odborné a nezávislé informace o technickém stavu vozidla,“ popisuje velmi častou obavu zájemců o nákup ojetého auta Martin Foltýn, CEO a ředitel IT služeb CarTrax, s.r.o.

Datum zveřejnění

06.10.2021

Zdroj informací

CarTrax

Foto: CarTrax

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2786 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál