Servind

Tvrdá opatření v Itálii i pro české kamiony

Tvrdá opatření v Itálii i pro české kamiony

Od 15. října musejí v Itálii všichni zaměstnanci prokazovat svou bezinfekčnost aby jim byl umožněn přístup do areálů firem. Platí to bohužel i pro místa nakládky a vykládky kamionů a tedy pro všechny jejich řidiče. Mezinárodní doprava postižená skokovým navýšením nákladů, nedostatkem řidičů a snížením efektivity v důsledku zhroucení dodavatelsko-odběratelských vztahů je tak postavena před další nepříjemný problém.

Od 15. října budou muset mít dopravní společnosti zavedený kontrolní systém ověřování certifikátu EU Digital Covid. Platný digitální certifikát EU Covid s QR kódem, tzv. covid pass, se vydává na základě kompletní vakcinace, absolvovaného testu nebo po prodělání nemoci Covid-19. Neočkovaní řidiči a ti, kteří Covid-19 neprodělali, se tak dostanou do značných potíží. Platnost PCR testů je totiž uznávána 72 hodin, antigenních pouze 48 hodin. Testy z ČR tak mohou řidičům snadno propadnout.

Získání testu v Itálii je samozřejmě pro řidiče kamionu spojeno se značnými logistickými komplikacemi - hledáním testovacího místa vzdáleného od místa vykládky nebo nakládky, bezpečné parkování nákladního vozidla, čekání až 24 hodin na vyhodnocení testu atd.

Generální tajemník ČESMAD Bohemia Vojtěch Hromíř k tomu dodává: „Jestliže se nezvýší proočkovanost českých řidičů, která se dle našich informací nijak neliší od běžného průměru, hrozí narušení plynulosti výměny zboží s Itálií. Ta je naším významným obchodním partnerem. Navíc lze bohužel očekávat, že podobná opatření přijmou i další země, tak jako to už udělalo Rumunsko. Obrátili jsme se spolu s Mezinárodní unií silniční dopravy na Evropskou komisi se žádostí o intervenci vůči Itálii. Požadujeme pardon pro řidiče nákladní dopravy, nebo alespoň odložení platnosti tohoto opatření. Zatím bez odezvy.“

Datum zveřejnění

15.10.2021

Zdroj informací

ČESMAD Bohemia

Foto: Newspress

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1904 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál