Servind

Nedostatek AdBlue hrozí vážnou krizí

Nedostatek AdBlue hrozí vážnou krizí

V posledních dnech se v souvislosti se zdražováním energií a surovin začíná hlasitě mluvit i o kapalině AdBlue. Toto aditivum se na stojanech čerpacích stanic začalo objevovat před 15 lety, když pro nákladní vozidla se vznětovými motory začala platit emisní norma Euro 4. Po roce 2011, s příchodem normy Euro 5, se už bez ní neobejde takřka žádné nově vyrobené užitkové vozidlo a s platností normy Euro 6 je ke svému provozu potřebují i mnohá osobní vozidla se vznětovým motorem.

Systém selektivní katalytické redukce SCR pomocí vstřikování kapaliny AdBlue výrazně snižuje emise oxidů dusíku ve výfukových plynech. Aby bylo znemožněno obcházení těchto norem, jsou všechna vozidla používající AdBlue z výroby vybavena systémem znemožňujícím jejich provoz bez této kapaliny.

V posledním týdnu velkoobchodní cena AdBlue stoupla na trojnásobek, a to v důsledku zdražení základní suroviny pro její výrobu, jíž je zemní plyn. Navíc se objevují zprávy o omezování nebo dokonce zastavování její výroby. Bohužel celá Evropa, a s ní i Česká republika, zapomněla zařadit AdBlue mezi strategické suroviny. Přitom při přerušení dodávek dojde k zastavení prakticky všech nákladních vozidel, autobusů i stavebních strojů. Tedy taková malá apokalypsa, kdy by během několika hodin došlo i ostatní palivo na čerpacích stanicích, zastavily by se výrobní závody a ustalo zásobování zbožím i základními potravinami. Neblahým příkladem, sice z jiné příčiny, je Velká Británie.

Podle slov hlavních distributorů zatím dodávky na čerpací stanice, byť za podstatně vyšší cenu, ohroženy nejsou. Ovšem my už jsme lokální výpadky zaznamenali.

Generální tajemník Sdružení ČESMAD Bohemia Vojtěch Hromíř situaci komentuje: „Pevně věřím, že s množícími se zprávami o problémech s AdBlue nenastane panika s  vykupováním do zásoby, která by mohla vést ke skutečnému nedostatku. Touto situací, která se může opakovat i kdykoliv v budoucnosti, se musí neprodleně zabývat i vláda v souvislosti s tvorbou hmotných rezerv. Současně si myslím, že by měla včas zasáhnout především Evropská komise, protože právě unijní normy z AdBlue strategický materiál vytvořily. Možná jde o čistě obchodní spor výrobců a distributorů, ale rukojmími jsme my všichni. Komise pro podobné případy disponuje regulačními netržními pravomocemi.“

Datum zveřejnění

21.10.2021

Zdroj informací

ČESMAD Bohemia

Ilustrační foto: Ford

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2859 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál