Servind

Mobilní dobíjení elektromobilů NimBee

Mobilní dobíjení elektromobilů NimBee

Unikátní služba Nimbee spouští pilotní provoz na území Hlavního města Prahy. Uživatelé elektromobilů tak získají možnost objednat si dobíjení kdykoliv a prakticky kamkoliv. Služba dobíjení Nimbee je možná díky kombinaci mobilního akumulátoru s DC nabíjením a obslužného softwaru včetně mobilní aplikace. Aplikace je dostupná pro Android i iOS. Akumulátor doveze vyškolený tým na určené místo ve voze bez lokálních emisí Audi e-tron. Služba bude v pilotním programu dostupná od poloviny října do Vánoc 2021.

Změna vnímání dobíjecího modelu

S rostoucí oblibou elektromobility se zvětšuje i potřeba růstu dobíjecí infrastruktury. To může nárazově vytvořit vysoké nároky na distribuční síť. Zároveň musí řidiči často trávit neúměrně mnohou dobu hledáním volného dobíjecího místa a následným dobíjením svého elektromobilu. To vše díky službě NimBee odpadá.

Uživatel si jednoduše objedná dobíjení na termín, kdy neplánuje svůj elektromobil využívat, a Nimbee se postará o zbytek. U většiny vozů je možné odemknout a zamknout nabíjecí port na dálku, celý proces nabíjení tedy probíhá bez nutnosti zásahu majitele vozu díky řešení CarConnect.

V plánu dalšího rozvoje je i opakované objednávání na konkrétní místo a termín a subscription based služba. Elektromobil si tedy sám bude hlásit stav akumulátoru a v kombinaci s prediktivní analýzou NimBee jej dostatečné nabije pro další jízdu.

„Chci zbavit majitele elektromobilů závislosti na nabíjecích stanicích. Proč by měl člověk jezdit k nabíječce, když může nabíječka přijet k němu? Nimbee je elektromobilita mínus opruz,“ říká generální ředitel a autor myšlenky NimBee Jan Šamal.

Unikátní řešení mobilního nabíjení

V srdci celého řešení NimBee stojí mobilní akumulátor, kterou podle vlastní specifikace vyvinuli v Designwerk Technologies. O jejich kvalitě svědčí i to, že společnost Designwerk nedávno získala investici od Volvo Group. Jedná se tedy o to nejlepší, co na světovém trhu existuje.

Akumulátor je plně mobilní a i přes to, že se jedná o prototyp, dosahuje srovnatelnou kvalitu s pevnými dobíjecími body. Konkrétně dobíjí elektromobily za využití stejnosměrného (DC) rychlonabíjení výkonem až 50 kW. To zajistí dojezd až 300 km během jedné hodiny nabíjení i díky schopnosti nabíjet pomocí 800 V technologie přes konektory CCS2 a CHAdeMO.

Nabíjecí ekosystém využívá softwarové řešení vyvinuté interně pro potřeby NimBee. Tím je zajištěná škálovatelnost a možnost rychlé adaptace na potřeby uživatelů. Uživatelská aplikace je dostupná na mobilních platformách Android i iOS. V rámci pilotního programu je nabíjení zcela zdarma, nicméně je omezené na tři nabíjecí cykly na uživatele.

Vyhlídky na evropskou expanzi

Na základě získaných dat v rámci pražského pilotního testování je v plánu expanze do dalších evropských měst. Díky možnostem jak vertikálního, tak horizontálního škálování celého systému je možné současně spouštět a rozvíjet program po celém světě. Ať jde třeba o privátní vozy v jedné ze severských zemích, nebo flotily v Hamburku.

Expanze na další evropský trh a zpoplatnění služby je v plánu pro první polovinu roku 2022. Zároveň je NimBee podpořena v rámci evropských fondů v rámci unikátních inovačních projektů evropského inovačního a technologického institutu.

Datum zveřejnění

22.10.2021

Zdroj informací

Ford

Foto: Vladimír Rybecký a Ford

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2856 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál