Servind

Festival aut ve všech podobách

Festival aut ve všech podobách

Zájem veřejnosti i vystavovatelů překonal očekávání. Festivalové exponáty obdivovalo přes 25 000 návštěvníků.

Hned po vstupu do první ze tří hal BSR Tuning Expo, tzv. Carmedia Hall, se návštěvníkům rozprostřela úžasná podívaná na špičku české tuningové scény. Desítky exponátů, z nichž některé na vyvýšených podstavcích, znázorňujících výjimečnost každého z automobilů, důstojně otevíraly bránu do dalších hal.

Hala 3 byla mixem představení špičkových tuningových firem a soukromých automobilů. Čeští i zahraniční úpravci se předháněli v pestrosti a zajímavosti expozic, na kterých se objevovaly upravené automobily z celé Evropy. Hala 4 přinesla návštěvníkům nejen úžasnou podívanou, ale také spoustu zábavy. Nejlepší zahraniční automobily zde doplnily víkendové závody MČR RC modelů a zajímavý program na hlavním pódiu. Mezi oceněnými byli zástupci zahraničních výprav z Německa, Polska a Maďarska, mezi kterými dominovaly automobily Chevrolet Corvette C3, jehož majitelem je vítěz soutěže Ultrace 2021 Lukasz Janecki, špičkový Mercedes AMG GTR od Lukasze Pajacka a skvěle renovovaný Mercedes SL z německé dílny The Piehl Brothers.

V hale ESET Cup Racing Expo představili své soutěžní vozy Jan Kopecký a Filip Mareš, dva nejlepší jezdci domácího šampionátu v rallye. Středem zájmu byly také okruhové automobily Ferrari, BMW či Audi R8, vrchařské Lamborghini Hurracán a Gallardo nebo KTM X-Bow či speciály pro Rallye Dakar a Dakar Classic. Peugeot zde v české výstavní premiéře představil nový model 308. A stranou nezůstala ani pestrá kolekce závodních motocyklů všech kategorií.

Hala závodních speciálů nabídla také pestrý program besed a autogramiád. Tomáš Enge uzavřel vzpomínání na první starty v F1 před dvaceti lety. Moderátor Jan Říha zpovídal silničáře Lukáše Peška, Filipa Salače, automobilové závodníky Petra Fulína nebo Lukáše Vojáčka a další. Předávala se další ocenění legendám motoristického sportu - převzali je Legendy autosportu Josef Kopecký, Milan Šimák a Karel Havel, Legendy motosportu Miloslav Souček, Stanislav Zloch a Jiří Štancl a Osobnosti motorsportu Evžen Erban, Stanislav Minářík a Václav Bervid.

Na stánku firmy Auto Opat si mohli návštěvníci prohlédnout exponáty z továrního muzea Škoda od motocyklu Laurin & Klement z roku 1902 přes Škodu Octavia WRC pro Safari Rally až po současnou Fabii Rally2 evo. Zde se také uskutečnil oficiální křest knihy Škoda Motorsport - 120 let na závodních tratích a autogramiáda bývalých jezdců továrního týmu Škoda, které se zúčastnili Oldřich Horsák (89 let), Svatopluk Kvaizar (74), Václav Blahna (73), Ladislav Křeček (71), Milan Zapadlo (69), Josef Kopecký (62) a Jan Kopecký (39). Jako host se motoristické výstavy zúčastnil náš první kosmonaut Vladimír Remek. Jeho nedělní beseda měla rekordní účast posluchačů.

Během výstavy se uskutečnilo první oficiální mistrovství ČR v závodech na simulátorech. Vítězem SIM Racing Series se stal Michal Šmídl.

Jednu celou halu zaplnilo Glasurit Classic Expo, určené především historickým automobilům a motocyklům. Opravdové lahůdky byly k vidění na společném stánku veteránských závodů Zbraslav - Jíloviště, 1000 mil československých, Brno Revival a GP Bugatti: originální závodní Walter Super 6B, s nímž závodil Jindřich Knapp na Masarykově okruhu v 30. letech a v závodě do vrchu Zbraslav - Jíloviště, nejrychlejší spider MTX s dvoulitrovým motorem BMW, který pilotoval Miran Velkoborský, a den před zahájením výstavy byl z Anglie dovezen Delahaye 135 pro jednoho českého zákazníka. Na výstavě byly i stánky Fiat klubu, Mercedes-Benz klubu, Trabant Muzea v Praze nebo Retromuzea ze Strnadic.

Celkem bylo na festivalu představeno víc než 800 automobilů a motocyklů. Na venkovní ploše se odehrávaly bohatě navštěvované srazy, ukázky driftování, představili se i malí závodníci v motokárách a na silničních a plochodrážních motocyklech.

Výstava se po všech stránkách vydařila a nejlepší odměnou pořadatelům byla obrovská návštěva.

Datum zveřejnění

9.11.2021

Zdroj informací

Prague Car Festival

Foto: Prague Car Festival

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2536 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál