Servind

BMW představilo vůz s proměnlivým zbarvením

BMW představilo vůz s proměnlivým zbarvením

Povrch karoserie BMW iX Flow s technologií E Ink může podle pokynů řidiče měnit svůj odstín s ohledem na různé situace a individuální přání. K proměně exteriéru do různých odstínů šedé a bílé barvy na základě elektroforézy využívá technologii elektronického inkoustu E Ink, která se používá v elektronických čtečkách.

Plynulé změny barev umožňuje speciálně vyvinutý polep karoserie, který je přesně přizpůsoben konturám vozu. Elektroforéza umožňuje na základě změny elektrického napětí vynést na povrch různé barevné pigmenty, které způsobí požadovanou změnu výsledné barvy. Tato technologie nabízí rozsáhlé možnosti pro personalizaci vnějšího designu.

Povrchová úprava karoserie BMW iX Flow s technologií E Ink obsahuje mnoho milionů mikrokapslí o průměru odpovídajícím tloušťce lidského vlasu. Každá z nich obsahuje záporně nabité bílé a kladně nabité černé pigmenty. Podle stimulace elektrickým magnetickým polem se přesunou na povrch mikrokapslí buď bílé, nebo černé pigmenty, které dodají karoserii požadovaný odstín.

Dosažení různých barevných efektů na karoserii vozidla vychází z použití mnoha přesně umístěných segmentů „ePapíru“. Aby tyto segmenty odrážely charakteristické linie vozu a ladily se z nich vyplývajícími změnami světla a stínu, byl použit proces generativního navrhování. Jde o způsob, v němž člověk zadá vstupní požadavky, v tomto případě například tvarovatelnost a flexibilitu „ePapíru“ a současně linie vozidla, přičemž výsledné řešení je výsledkem výpočtu softwaru.

Technologie laserového řezání zaručují vysokou přesnost výroby každého segmentu „ePapíru“. Po nanesení segmentů na karoserii a připojení napájení vytvářejícího elektrické pole se celý povrch karoserie zahřeje a utěsní, což zajistí optimální a rovnoměrné podání zvoleného barevného odstínu.

Když je materiál stimulován elektrickými signály ovládanými aplikací v telefonu, přináší na povrch různé pigmenty, což způsobuje, že vůz získá jiný odstín nebo design, jako jsou závodní pruhy. V budoucnu by se změny měly ovládat také tlačítkem na přístrojové desce vozu nebo gesty rukou. Podle BMW není potřeba žádná energie k udržení barvy, kterou řidič zvolí.

Vozidlo vystavené na CES mohlo střídat pouze šedou a bílou barvu, nicméně technologie bude podle BMW rozšířena tak, aby pokryla široké spektrum barev.

Proměnná barva karoserie může přispět i k celkové hospodárnosti vozu na základě využití různé odrazivosti a absorpci slunečního záření v závislosti na barvě. Bílý povrch odráží mnohem víc slunečního světla než černý. Z toho vyplývá, že zahřívání vozidla a prostoru pro cestující v důsledku silného slunečního záření a vysokých venkovních teplot lze snížit změnou barvy exteriéru na světlou. Za chladnějšího počasí naopak tmavý vnější plášť pomůže vozidlu absorbovat znatelně více tepla ze slunečního záření. V obou případech může cílená změna barvy přispět ke snížení energie potřebné pro chlazení nebo naopak vytápění vozidla.

Technologie E Ink je sama o sobě energeticky velmi účinná. Na rozdíl od displejů nebo projektorů elektroforéza nepotřebuje absolutně žádnou energii k udržení zvoleného barevného stavu. Elektrický proud je potřeba jen krátkodobě pro samotnou změnu barvy.

Datum zveřejnění

11.1.2022

Zdroj informací

BMW

Foto: BMW

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2429 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál