Servind

Nová pneumatika Nokian Tyres Hakkapeliitta R5

Nová pneumatika Nokian Tyres Hakkapeliitta R5

Nokian Tyres představuje novou řadu severských nehrotovaných zimních pneumatik. Nová pneumatika Hakkapeliitta R5, určená pro osobní vozidla a SUV, zajišťuje bezkonkurenční přilnavost na ledu, komfort a ekologicky šetrné jízdní vlastnosti speciálně vyvinuté pro severské zimy. Výjimečná bezpečnost v zimních podmínkách je u těchto produktů výsledkem nového dezénu, inovací, jako jsou nové částice v běhounu pro větší přilnavost, přísného testování a neúnavného výzkumu.

Nové pneumatiky Hakkapeliitta R5 pro osobní vozidla a Hakkapeliitta R5 SUV pro SUV a crossovery byly vyrobeny tak, aby zajišťovaly nekompromisní bezpečnost a propracované jízdní vlastnosti pro každý zimní den. Speciálním modelem je v této produktové řadě verze Hakkapeliitta R5 EV určená pro elektrická a hybridní vozidla.

Nová řada Hakkapeliitta R5 zahrnuje rozměry od 14“ do 22“ v rychlostních kategoriích Q (160 km/h), R (170 km/h) a T (190 km/h). Většina produktů má značení XL prokazující nejvyšší možnou nosnost v daném rozměru. Nabídka bude spotřebitelům k dispozici na podzim 2022.

Vynikající přilnavost

Nejvýraznější pokrok z hlediska bezpečnosti bylo dosaženo vyvinutím nového dezénu. Dezén Double Block Grip zajišťuje vynikající přilnavost a ovladatelnost. Řada tuhých dezénových bloků začíná ve středové části pneumatiky a směrem k ramenům se rozděluje do dvou. V porovnání s pneumatikou Hakkapeliitta R3 má R5 o 40 % víc bloků pryže v oblasti ramenou a ve středové části. Díky tomu je v kontaktu s povrchem množství pryže větší o 4 %, které zvyšuje přilnavost na kluzké vozovce.

Prvotřídní výkony na ledu zaručují krystaly Arctic Grip. Mikroskopické krystaly jsou přimíchány do směsi pryže a fungují jako vestavěné hroty, které vytvářejí ostré a pevné hrany uvnitř pryže pro maximální přilnavost. Spolu s tím, jak se pneumatika opotřebovává, objevují se nové krystaly, které zvyšují potřebnou přilnavost.

Hakkapeliitta R5 má také o 10 % více lamel. Hustá síť počítačově optimalizovaných lamel funguje dobře na ledu, sněhu i holých vozovkách. Tyto hluboké lamely zaručují bezpečnou přilnavost, i když se pneumatika opotřebovává. Samoblokující se 3D lamely uzamykají bloky pryže v místě kontaktní plochy k sobě a tím zvyšují ovladatelnost při zatáčení a prudkých manévrech.

Hakkapeliitta R5 zvládá všechny zimní podmínky a nabízí předvídatelné výkony na holých, mokrých, zledovatělých i zasněžených vozovkách. Jednou z nejobtížnějších situací na ovladatelnost je rozbředlý sníh. Hlavní drážky na běhounu, vyvinuté pro ochranu před nebezpečným aquaplaningem, pomáhají efektivně odvádět vodu a rozbředlý sníh z místa kontaktu pneumatiky s vozovkou. Drážky se od středu směrem k ramenům otevírají a poskytují volnou cestu k odvodu vody pryč z kontaktní plochy. Tím zaručují stabilní a spolehlivou přilnavost na silnicích pokrytých vodou nebo rozbředlým sněhem.

Jízdní komfort

Hlučnost pneumatiky může významně ovlivnit jízdní komfort. Příjemně nízkou hladinu hlučnosti Hakkapeliitty R5 bylo dosaženo odstraněním nejrušivějších hlukových špiček, které lidské ucho dokáže rozeznat uvnitř vozidla. Výsledkem tohoto výběrového odstranění nepříjemných zvuků je nižší hlučnost v kabině vozidla a větší jízdní komfort. Nový dezén Silent Touch zaručuje pohodlnou a klidnou jízdu díky novému rozložení bloků pryže. Zatímco celkový počet bloků se zvýšil, jednotlivé bloky a drážky jsou menší. V kombinaci s vyváženými bloky pryže poskytuje dezén Silent Touch stabilní ovladatelnost, plynulou jízdu a příjemnou hladinu hlučnosti.

Ekologičnost

Lehčí odvalování šetří palivo a prodlužuje dojezd u elektrických vozidel. Díky lehce se odvalujícímu dezénu a směsi pryže Green Trace má pneumatika Hakkapeliitta R5 ještě nižší valivý odpor.

Přísné testování v extrémních podmínkách

Vývoj celosvětově nejlepších zimních pneumatik vyžaduje více než čtyři roky výzkumu a vývoje a bezpočet kilometrů testování ve skutečných podmínkách užití. Práce na vývoji dezénu, kostry a směsí pryže nové pneumatiky Hakkapeliitta R5 si vyžádaly tisíce hodin počítačového modelování, laboratorního porovnávání a autentického testování v různých podmínkách, zejména pak v arktickém Laponsku v testovacím centru Bílé peklo společnosti Nokian Tyres, které se nachází ve Finsku. Hakkapeliitta R5 představuje skandinávskou prémiovou kvalitu a nejmodernější odborné znalosti, kterými je společnost Nokian Tyres proslulá.

Datum zveřejnění

28.1.2022

Zdroj informací

Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2342 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál