Servind

Šedá barva nadále nabírá na popularitě

Šedá barva nadále nabírá na popularitě

Německá společnost Standox prezentuje v pořadí již 69. výroční zprávu „Global Automotive Color Popularity Report“, kterou vydává firma Axalta, do jejíhož koncernu globální výrobce prémiových autoopravárenských laků spadá. Tato každoročně vydávaná zpráva se zabývá oblíbeností automobilových barev v uplynulém roce 2021 na základě sběru dat z výroby automobilů na hlavních trzích a poodhaluje současné tržní trendy v automobilovém průmyslu.

Průzkumem trhu bylo zjištěno, že celosvětově se na prvním místě stále drží bílá barva s 35 %, dále následuje černá a šedá barva s 19 %. Oproti minulému období, co se oblíbenosti týče, si šedá barva polepšila o 4 %.

Po celém světě se od roku 2011 můžete na pozemních komunikacích setkat v největším poměru         s bílými vozidly. Přičemž nejvíce vozidel s bílou karoserií bylo vyrobeno v Asii. Oblíbenost bílé barvy dosáhla v roce 2017 dlouhodobého maxima 39 % a od té doby v několika zemích postupně zaznamenává každoroční pokles. V loňském roce celosvětově bílá barva ztratila celkem 3 %. Přitom k největšímu poklesu v porovnání s ostatními zeměmi došlo v Číně a to o 7 %. 

Evropa je jediným kontinentem, kde šedá barva přeskočila celosvětově oblíbenou bílou barvu, a to o 4 % a již třetím rokem se drží na přední příčce oblíbenosti s 27 %. Bílá barva se umístila na druhém místě s 23 % a na třetím místě se v konzervativní Evropě s 22 % umístila černá barva, která nadále vede hlavně v segmentu luxusních vozidel. V porovnání s rokem 2020 si polepšila u Evropanů v oblíbenosti modrá barva, která stoupla o 1 % na 11 % a předčila tak stříbrnou barvu o 3 %. Stejný podíl modré barvy je možné zaznamenat už jen v Jižní Koreji.   

Oproti Evropě neztrácí stříbrná barva na popularitě v Jižní Americe, kde se řadí na druhé místo s 23 %. Na silnicích Severní Ameriky se zase můžete setkat s největším počtem nových vozidel červené barvy. V porovnání s ostatními zeměmi dosáhla červená barva v Severní Americe nejvíce, a to 8 %.

„Očekáváme tak, že až spotřebitelská poptávka nám představí nadcházející trendy v oblíbenosti automobilových barev,“ řekla Nancy Lockhartová, globální produktová manažerka společnosti Axalta.

Celosvětový producent tekutých a práškových barev Axalta poprvé vydal výroční zprávu týkající se preferencí a barevných trendů v automobilovém průmyslu v roce 1953. Od té doby nás stále informuje. Prognózy, týkající se barevných trendů, zveřejňuje společnost Axalta také ve své globální roční zprávě.

V roce 2021 společnost Axalta představila inovativní barvu roku ElectroLight, výrazně svěží zelenožlutý odstín inspirovaný odvážnými a moderními nádechy odrážející styl doby, energii a vkus. Unikátní charakter barvy ElectroLight nabízí možnost univerzální kombinace s tmavými dvou tónovými barevnými akcenty nebo matnými povrchy. S ohledem na neustávající vývoj vozidel ohleduplných k životnímu prostředí byl odstín ElectroLight vyvinut s důrazem na vysoce reflexní vlastnosti, díky nimž je viditelný pro systémy detekce snímání a měření vzdálenosti.

Datum zveřejnění

10.2.2022

Zdroj informací

Servind

Foto: Axalta

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2469 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál