Servind

Pick-up Ford Ranger Raptor pro fanoušky off-roadů

Pick-up Ford Ranger Raptor pro fanoušky off-roadů

Ford Ranger Raptor od roku 2018 nastavuje standardy v segmentu pick-upů. Nyní slaví světovou premiéru jeho nová generace. Uvedení na trh je plánováno na konec roku. Ostatní varianty nové generace Fordu Ranger budou na trhu budou od jara 2023.

Stejně jako jeho předchůdce byl i nový Ranger Raptor vyvinut divizí Ford Performance. Nejvýkonnější a nejrobustnější pick-up od Fordu pro Evropě zvládá náročné cesty v nerovném terénu a dokáže se dostat i do míst, které by byly pro jiná vozidla nedosažitelné.

S podílem na trhu téměř 40 % za rok 2021 je Ranger nejprodávanějším pick-upem v Evropě. Sedmina zákazníků Ranger volí extrémní verzi Raptor. Na tomto úspěchu chce stavět i jeho nová generace.

Jedním z vrcholů Rangeru Raptor je nový třílitrový zážehový motor EcoBoost V6 s dvojitým přeplňováním turbodmychadly. Motor byl optimalizovaný oddělením Ford Performance. Má největší výkon 212 kW (288 k) a maximální točivý moment 491 N.m. Ten se přenáší na kola prostřednictvím desetistupňové automatické převodovky. Každý převodový stupeň má individuální charakteristiku plnicího tlaku.

Nová varianta Raptor je prvním Rangerem, který má stálý pohon všech kol s novou elektronicky řízenou dvoustupňovou rozdělovací převodovkou a uzamykatelnými diferenciály na přední i zadní nápravě. Speciálně pro silniční provoz jsou k dispozici tři jízdní programy Normal, Sport a Tráva/štěrk. Čtyři režimy speciálně určené pro použití v terénu jsou Stone/Rock, Sand/Snow, Mud/Ruts a Baja pro vysokorychlostní jízdu v terénu.

O odpovídající akustické pozadí se stará aktivní výfukový systém se dvěma elektronicky řízenými klapkami, které se otevírají nebo zavírají v závislosti na zvoleném jízdním režimu. Zvukovou kulisu lze měnit do čtyř různých režimů: Tichý, Normální, Sport nebo Baja.

Rangery určené pro Evropu pocházejí z továrny Fordu v Jižní Africe.

Datum zveřejnění

23.2.2022

Zdroj informací

Ford

Foto: Ford

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2701 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál