Servind

Výměna řidičských průkazů

Výměna řidičských průkazů

Letos vyprší platnost více než 400 000 řidičských průkazů a stále ještě zbývá vyměnit více než 100 000 řidičských průkazů, kterým skončila platnost již v loňském roce a jejichž držitelé si zatím nepožádali o výměnu.

O výměnu řidičského průkazu, kterému skončila platnost, lze žádat buď osobně na úřadu obce s rozšířenou působností nebo z pohodlí domova elektronicky.

Výměnu řidičského průkazu je možné uskutečnit zdarma na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností, a to již tři měsíce před skončením platnosti dokladu. Seznam všech úřadů je k dispozici v interaktivní mapě Ministerstva dopravy. K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Při podání žádosti již žadatel nepředkládá papírovou fotografii - úředníci pořídí digitální fotografii na místě nebo stáhnou aktuální z registrů vedených Ministerstvem vnitra. Pokud řidič požádá o vydání dokladu do pěti pracovních dnů, bude ho výměna stát 700 Kč.

O výměnu řidičského průkazu před uplynutím jeho platnosti jde požádat také elektronicky. Místo návštěvy úřadu řidiči můžou využít ePodání a poslat žádost přes Portál občana s využitím datové schránky. Výměna je zdarma. Přihlásit se jde například prostřednictvím mobilního klíče eGovernmentu, bankovní identity, eObčanky, nebo datové schránky. Portál zobrazí formulář, který je předvyplněný údaji z Centrálního registru řidičů. V žádosti je možné vybrat jakýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností, na kterém lze vyrobený řidičský průkaz vyzvednout. Součástí předvyplněných údajů bude i nejaktuálnější fotografie z vybraných registrů státu a digitalizovaný obraz podpisu z posledního řidičského průkazu.

Datum zveřejnění

05.03.2022

Zdroj informací

MD ČR

Foto: MD ČR

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2544 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál