Servind

Ford připravuje nové elektromobily

Ford připravuje nové elektromobily

Ford oznámil svůj plán na výrobu sedmi nových elektricky poháněných modelů v Evropě, vybudování montážního závodu na akumulátory v Německu a vytvoření společného podniku na výrobu akumulátorových článků v Turecku jako součást velké evropské ofenzivy s elektromobily.

Ford do roku 2024 v Evropě představí tři nové elektricky poháněné osobní automobily a čtyři nová elektrická užitková vozidla. Do roku 2026 plánuje v Evropě prodat více než 600 000 elektromobilů. Fordu to má pomoci dosáhnout globální cíl prodávat více než 2 miliony elektromobilů ročně a do roku 2026 dosáhnout provozní ziskovou marži ve výši 10 %.

Aktualizace strategie pro Evropu přichází krátce poté, co Ford oznámil investiční plán ve výši 50 miliard dolarů na nastartování elektrifikace zahrnující zprovoznění své elektromobilní jednotky Ford Model e odděleně od podnikání skupiny se spalovacími motory.

V rámci svého úsilí Ford prohloubí své stávající partnerství s Volkswagenem. Ford v důsledku toho zdvojnásobí svůj plánovaný objem vyrobených vozů založených na modulární platformě pro elektrický pohon Volkswagen MEB v průběhu šesti let. To bude zahrnovat investici ve výši 2 miliard USD v závodě Fordu v Kolíně nad Rýnem a do nového závodu na montáž akumulátorů, jehož spuštění je plánováno na rok 2024. Výroba elektromobilů v závodě v Kolíně během šesti let dosáhne 1,2 milionu vozů.

Obchodně úspěšná řada Ford Transit se rozroste o čtyři nové elektrické modely - v roce 2023 o zcela novou jednotunovou dodávku Transit Custom a velkoprostorové Tourneo Custom, o rok později o menší dodávku Transit Courier nové generace a velkoprostorové Tourneo Courier.

Společný podnik Ford Motor a tureckého Koc Holdingu Ford Otosan koupí za 575 milionů eur závod americké společnosti v Craiově v Rumunsku. Rumunský závod Fordu vyrábí osobní modely Puma a EcoSport. Puma byla v roce 2021 nejprodávanějším osobním vozem značky Ford v Evropě. Ford Otosan plánuje v příštím roce zahájit v Craiově vedle crossoveru Puma výrobu užitkového modelu Transit Courier a jeho osobní verze Tourneo Courier, přičemž jejich plně elektrické verze se přidají v roce 2024. Ford Otosan plánuje příští rok v Turecku zahájit výrobu elektrických a hybridních verzí Transitu.

Datum zveřejnění

17.03.2022

Zdroj informací

Ford

Foto: Ford

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2545 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál