Servind

Cebia varuje před falešnými certifikáty

Cebia varuje před falešnými certifikáty

Padělání dokumentů, které mají klienty ochránit před tím, aby se stali obětí podvodu, je jednou z nekalých praktik, která se na trhu prodávaných ojetých aut bohužel objevuje. Možnost ověřit si originalitu Osvědčení či Výpisu přitom nabízí Cebia ZDARMA. Stačí na www.cebia.cz zadat číslo dokumentu a případně VIN vozu a během chvilky se zákazník dozví, zda se jedná o pravý dokument, nebo o falešný podvrh.

„V posledních dvou měsících jsme zaznamenali nárůst výskytu falešných Osvědčení Cebia REPORT či Výpisů ze systému AUTOTRACER. Rádi bychom proto varovali, aby si lidé jejich pravost raději vždy ověřili na našich webových stránkách. Je to rychlé a online – Osvědčení či Výpis si tedy lze prověřit z pohodlí domova. Za prověření jejich originality si nic neúčtujeme a nikdy jsme si neúčtovali, je to zcela zdarma. Chceme tak chránit klienty před dalším typem podvodu, který se na trhu vyskytuje,“ vysvětlil Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia. Cebia REPORT hodnotí vůz v pěti kategoriích na základě informací v systému AUTOTRACER. Výpis ze systému AUTOTRACER poskytuje všechna dostupná data z historie vozidla.

Pozor i na situace, kdy se prodejce chlubí prověřením od Cebia, ale zákazníkovi nic neukáže

Vyšší výskyt falešných certifikátů souvisí podle Pajera s obecně rostoucím počtem podvodů. K jejich nárůstu začalo docházet v době koronavirové pandemie, kdy si řada prodejců chtěla vynahradit ušlý zisk umělým navýšením marže díky zatajení havárií, stočení tachometru či uvádění falešného původu u dovezených ojetých aut. V letošním roce se častěji vyskytují také inzeráty, které uvádějí, že vozidlo „má Cebii“, případně, že je prověřené společností Cebia.

„Pokud prodejce uvádí pouze tuto informaci, ale klientovi při osobní návštěvě neukáže ani Výpis, ani Osvědčení, jde nezřídka o mylnou informaci. Takoví prodejci si vozidlo u nás často vůbec neprověří. Může se také jednat o prodejce, který při prověření zjistí havárii či stočení tachometru a snaží se to před klientem zatajit,“ upozorňuje dále Martin Pajer. Lidem proto radí, aby vždy chtěli Osvědčení či Výpis vidět a následně si zkontrolovali jeho originalitu, protože se na trhu objevují falzifikáty.

„Bohužel falešné certifikáty, respektive Osvědčení a Výpisy, se objevují od doby, kdy službu nabízíme a bohužel se objevovat asi vždy budou. My se o všech nikdy nedozvíme a pro podvodníky je to atraktivní způsob, jak rychleji a často bez problémů vozidlo prodat. Zpravidla se však falšují certifikáty u vozidel, u nichž by zákazník mohl odhalit nějaký problém, případně je důvodem falšování i urychlení prodeje,“ varuje dále Pajer s tím, že jediným způsobem, jak tuto praktiku potlačit, je, aby lidé ověřovali originalitu dokumentu u Cebia. Pro většinu lidí je totiž prakticky nemožné, aby sami odhalili falešný dokument, protože většinou nevědí, jak má vypadat originál. Některé falzifikáty navíc mohou být originálu velice podobné.

Podle čeho poznat falešné Osvědčení?

Na falešných Osvědčeních bývá někdy staré logo společnosti Cebia, případně tam nemusí být žádné logo. Spolu s dřívějším logem se může vyskytnout i razítko s dřívějším sídlem společnosti v ulici Türkova. Někdy je však adresa i logo aktuální. V pravém horním rohu falzifikátu bude chybět QR kód a webová adresa pro prověření originality Osvědčení. Na originálním Osvědčení je vždy uvedené celé VIN vozu. Originalitu Osvědčení lze prověřit buď přes QR kód v pravém horním roku na Osvědčení, nebo na www.cebia.cz zadáním VIN vozu a čísla Osvědčení – návod v přiložené tiskové zprávě.

Podle čeho poznat falešný Výpis ze systému AUTOTRACER?

Falešný Výpis ze systému AUTOTRACER lze většinou odhalit hůř. Součástí Výpisu jsou přitom všechny dostupné informace o historii vozu. Podezřelé by mělo být, pokud prodejce ukáže jen část Výpisu, například graf s najetými kilometry. Falešný Výpis mívá někdy základ v originálním Výpisu, jen jeho problematická část bývá upravena. Pravý Výpis navíc uvádí vždy celé VIN vozu.

Pokud chce mít kupující jistotu, že je Výpis originální, může si do třiceti dnů od zakoupení Výpisu prodejcem ověřit jeho originalitu zadáním čísla kuponu na www.cebia.cz – návod v přiložené tiskové zprávě. Pokud je doba od zakoupení Výpisu prodejcem delší, může kontaktovat klientské centrum Cebia na autotracer@cebia.cz, kde mu pravost dokumentu rádi ověří.

O systému AUTOTRACER

Systém AUTOTRACER obsahuje miliardy záznamů o vozech s českým i zahraničním původem. Data do něj poskytují pojišťovny, prodejci vozidel a autobazary, výrobci a importéři vozidel, autorizované i neautorizované servisy a pneuservisy, inzertní a aukční portály, STK, policie, finanční instituce a řada dalších subjektů.

Odhalit díky němu lze, zda má vozidlo stočený tachometr, zda bylo havarované a k jaké škodě a v jaké finanční výši došlo, jaký je skutečný rok výroby a datum první registrace v ČR a ve světě, pro jakou zemi bylo vyrobeno, jaká je jeho skutečná výbava dle výrobce, zda nebylo provozováno jako taxi, zda, jak a za kolik bylo v minulosti inzerované a dozvědět se lze i řadu dalších užitečných informací.

Rozsah informací včetně časového období, ze kterého pocházejí, zpřístupňuje Cebia v rámci transparentního jednání s klienty zdarma. Každý klient tak dopředu ví, kolik informací a z jakého časového období se po zaplacení dozví. Služba je dostupná nejen obchodním partnerům z řad autobazarů či prodejců vozidel, ale i běžným klientům.

Datum zveřejnění

28.03.2022

Zdroj informací

Cebia

Foto: Cebia

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1831 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál